Eclipsa partiala de Soare a inceput in Romania de la ora 9.05 si a putut fi vazuta pana in jurul orei 12.07, acoperirea maxima a Soarelui de catre Luna fiind de aproximativ 75%. Momentul maxim a avut loc in jurul orei 10.35, cand, timp de aproximativ 30 de minute, luminozitatea soarelui a scazut.
Potrivit Observatorului Astronomic, acoperirea maxima a Soarelui de catre Luna a fost intre 75% (in sudul si sud-estul tarii) si 78% (in nord-vest), iar maximul eclipsei s-a produs in jurul orei 10.35, pentru centrul tarii, cu o acoperire a Soarelui de 76%.

Inaltimea Soarelui deasupra orizontului este destul de mica (17°), astfel ca vizibilitatea a fost mai buna dintr-un parc cu orizontul sud-estic liber.

Pentru ca Soarele a fost acoperit destul de mult, in timpul maximului s-a putut observa o scadere a luminozitatii mediului ambiant, timp de aproximativ 30 de minute, centrate pe momentul maximului. Eclipsa s-a terminat in Romania in jurul orei 12.07. Ea a fost vizibila in Europa, nordul Africii si centrul si vestul Asiei.

Urmatoarea eclipsa de Soare vizibila din Romania se va produce pe 20 martie 2015, scrie MEDIAFAX.


  • Eclipsa de Soare poate fi privita doar prin ochelari speciali, altfel va afecta vederea

Oftalmologii atentioneaza ca cei care urmaresc eclipsa partiala de Soare trebuie sa poarte ochelari speciali de protectie, pentru ca privitul cu ochiul liber, prin ochelarii obisnuiti de soare sau prin cioburi fumurii poate provoca arsura retinei, fiind afectata iremediabil vederea.

Managerul Spitalului de Oftalmologie, profesor doctor Monica Pop, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca privitul Soarelui fara ochelari speciali de protectie poate provoca arsura retineala ireversibila, de aceea oftalmologii atentioneaza asupra riscului pe care il prezinta asupra vederii privitul eclipsei chiar si cu ochelari obisnuiti sau prin cioburi fumurii.

"Am sperat sa fie nor, dar, vazand ca cerul se degajeaza, vreau sa atrag atentia asupra faptului ca a privi echipsa de Soare prin cioburi afumate sau ochelari ori alte mijloace inventate de fiecare in parte poate afecta ochiul iremediabil. Nu trebuie sa ne jucam cu acest fenomen", a spus Monica Pop.

Ea a precizat ca la ultima eclipsa de Soare au fost cateva persoane care, ignorand recomandarile medicilor, au privit eclipsa prin cioburi sau ochelari obisnuiti, motiv pentru care au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Citeste si:
Cea mai spectaculoasa Luna Plina din ultimii 70, vizibila luni
Cea mai spectaculoasa Luna...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.