Incredibil31 Decembrie 2010

Lectura de un minut

Papa Benedict al XVI-lea va publica joi un decret, "motu proprio", impotriva spalarii banilor, la trei luni dupa lansarea unei investigatii impotriva a doi membri in conducerea bancii Vaticanului.

Acest decret privind "prevenirea si combaterea activitatilor ilegale in domeniul financiar si monetar" prevede infiintarea unei Autoritati pentru informatii financiare a Vaticanului, informeaza MEDIAFAX.

Papa va aproba o lege pentru prevenirea si combaterea spalarii de bani, a activitatilor criminale si a finantarii terorismului
, se arata intr-un comunicat al Vaticanului.

Potrivit agentiei de informatii religioase i.Media, aceste dispozitii vor permite intrarea Vaticanului pe lista tarilor care respecta normele luptei cu spalarea banilor, a OCDE si Grupului de Actiune in Domeniul Financiar.

La jumatatea lunii septembrie a fost declansata o ancheta impotriva presedintelui Institutului pentru lucrari religioase (banca Vaticanului), Ettore Gotti Tedeschi, si a unui alt inalt functionar, pentru incalcarea unei legi italiene referitoare la spalarea banilor.

Cei doi nu sunt suspectati de spalarea de bani, ci de omisiuni in circularea unor fonduri in valoare totala de 23 de milioane de euro.

Citeste si:
Bar Rafaeli si parintii sai, suspectati de spalare de bani si...
Bar Rafaeli si parintii sai,...

Vaticanul si-a exprimat "perplexitatea si surpriza" fata de aceasta situatie si si-a exprimat vointa clara pentru transparenta totala in ceea ce priveste operatiunile financiare ale institutului.

Supranumit banca preotilor, institutul administreaza conturile ordinelor religioase si ale asociatiilor catolice. Este o structura care beneficiaza de statutul extrateritorial al Vaticanului si nu este obligata sa respecte standardele impuse institutiilor financiare italiene.

Justitia italiana poate, din 2003, sa investigheze acest institut, care este sub supravegherea speciala a Bancii Italiei, care a si semnalat pe 15 septembrie cele doua operatiuni suspecte.

Citeste si:
Papa Francisc, blocat timp de 25 de minute intr-un ascensor, salvat...
Papa Francisc, blocat timp de...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.