Oamenii de stiinta au secventiat genomul capsunilor salbatici si pe cel al unei varietati de arbore de cacao din care se produce un sortiment foarte fin de ciocolata, aceasta descoperire urmand sa ii ajute pe cultivatori sa obtina plante mai bune si mai rezistente la boli.

Capsunii salbatici sunt inruditi cu anumite plante foarte importante pentru oameni, precum merii, perii, piersicii, arbustii de zmeura si bineinteles, capsunii de cultura, iar alcatuirea hartii genetice a acestei plante ii va ajuta pe cultivatori sa obtina varietati noi, mai gustoase si mai rezistente, scrie MEDIAFAX.

Studiul a fost realizat de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) din Marea Britanie, in colaborare cu Oregon State University din Statele Unite, prin intermediul proiectului "Crop Science Initiative", si a fost publicat in revista Nature Genetics.

Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca genomul capsunului salbatic include aproximativ 35.000 de gene - de 1,5 ori mai multe decat genomul omului -, iar cele mai multe dintre ele sunt deja prezente in varietatile de capsuni de cultura.

"Aceasta descoperire va conduce la obtinerea unor fructe rezistente la boli, mai aromate, mai rezistente la caldura, care vor avea nevoie de mai putine ingrasaminte, vor avea o durata de viata mai lunga, vor avea un gust mai bun si un aspect mai frumos", afirma autorii studiului.

Intr-un studiu separat, cercetatorii francezi au anuntat ca au secventiat aproape in intregime genomul arbustului Criollo - o varietate a arborelui de cacao, din care se obtine ciocolata.

Savantii francezi de la Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD) din Montpellier (Franta) au identificat aproape 29.000 de gene, reprezentand 98% din genomul acestui soi de arbore de cacao.

Criollo este o varietate cultivata in Belize, despre care specialistii afirma ca ar putea proveni din primii arbusti de cacao cultivati de catre locuitorii imperiului Maya, in urma cu peste 2.000 de ani. Productia de cacao Criollo, din care se obtine ciocolata fina, reprezinta doar 5% din productia mondiala anuala (3,7 milioane de tone).

Citeste si:
Alimente de primavara pentru slabit
Alimente de primavara pentru...

Plantele tind sa aiba o structura a ADN-ului mult mai complexa decat cea a animalelor. Genomul omului contine intre 20.000 si 25.000 de gene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.