In cadrul Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni in data de 26 octombrie 2010, s-a desfasurat cu succes un transplant medular pentru un copil cu beta-thalassemie majora, intaiul de acest fel in tara noastra.
Beneficiarul transplantului este o fetita de 7 ani – B.D. din judetul Dolj dependenta de transfuzii de sange efectuate lunar de la varsta de 1 an; donatorul familial este sora mai mare a pacientei, potrivit Kudika.

Beta-thalassemia majora este o forma grava de anemie ereditara, care evolueaza fatal in a doua decada de viata in absenta unui tratament adecvat. Se apreciaza ca in Romania exista 350–400 de copii si adolescenti cu aceasta boala.

Inaintea transplantului, bolnavul este tratat prin transfuzii de sange repetate, la intervale medii de o luna si prin tratament chelator al fierului, unul din riscurile majore pentru pacient fiind supraincarcarea tuturor organelor cu fier, care – in exces – este toxic pentru celule.


Descopera mai multe despre miraculosul transplant pe Kudika.ro

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.