Cel mai inalt, cel mai adanc, cel mai fierbinte, cel mai ciudat: sistemul nostru solar este un loc al extremelor.

Intr-o noua lucrare, Cele mai extreme 50 de locuri din Sistemul Solar”, cercetatorii David Baker si Todd Ratcliff isi duc cititorii intr-un tur cosmic senzational pe giganti gazosi, luni inghetate si planete incandescente.

Descopera.ro ne ofera o mostra a celor mai spectaculoase asemenea locuri care eclipseaza orice recorduri terestre, printre care se afla si cea mai bizara miscare de rotatie.

Luna saturniana Hyperion este un obiect de forma neregulata, masurand aproximativ 408 x 260 x 220 kilometri in diametru, de-a lungul celor trei axe ale sale. Cum satelitii cu astfel de dimensiuni ai planetelor poseda, in general, suficienta forta gravitationala pentru a dobandi forma sferica, astronomii sugereaza ca Hyperion ar putea reprezenta fragmentul unei luni mai mari, faramitata in urma unui impact devastator.

Forma neobisnuita a corpului astral explica de ce acesta este, conform autorilor Baker si Ratcliff, "un haos total". Majoritatea lunilor mari sunt "blocate mareic", insemnand ca aceeasi fata a satelitului natural este intotdeauna orientata spre planeta care il guverneaza. Este si cazul "relatiei" dintre Pamant si Luna. Insa forma ciudata a lui Hyperion previne o asemenea legatura, deoarece fortele gravitationale ale lui Saturn si ale lunii Titan se exercita inegal asupra lui. Rezultatul este o rotatie imposibil de prezis. Zilele nu sunt niciodata la fel pe Hyperion.

Nu numai ca rata rotatiei variaza radical, insa chiar polul nord al acestei luni indica constant o directie diferita in spatiu, fiind imposibil chiar si pentru cei mai priceputi savanti astronomi sa prezica directia axei de rotatie a lui Hyperion peste 300 de zile din momentul prezent.

Citeste si:
Aurora boreala, surprinsa pentru prima data in afara Sistemului Solar
Aurora boreala, surprinsa...

Citeste mai multe pe descopera.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.