Lucrarea "Pastorita", de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecata cu 175.000 de euro, joi seara, la Licitatia de Iarna 2010 a casei Artmark, devenind cea mai scumpa lucrare tranzactionata pe piata romaneasca de arta.

Tabloul este realizat in ulei pe lemn, masoara 24,5 x 45 centimetri si semnat dreapta jos, cu rosu, Grigorescu. Lucrarea a depasit de peste doua ori valoarea la care era estimata, incadrata intre 60.000 si 80.000 de euro, scrie MEDIAFAX.

"Pastorita", lucrare ce provine din Colectia Vasile Stoica, a fost una din piesele centrale ale Licitatiei de Iarna. Aceasta se inscrie in linia subiectelor cele mai indragite de artist si, totodata, cele care au ramas emblematice pentru creatia sa, tematica inspirata de lumea satului romanesc.

O imagine lirica si idilica, pictura se remarca prin folosirea petelor mari de culoare si a unei palete luminoase, intr-o tehnica adaptata nevoii de a suprinde momentul.

  • Tabloul "Pastorita" a ajuns astfel cea mai scumpa lucrare tranzactionata pe piata romaneasca de arta, clasament condus pana acum de nudul "Aise", semnat de Camil Ressu, scos la licitatie de Artmark si adjudecat pentru suma de 160.000 de euro, in vara anului 2009.

Urmatoarele locuri in clasamentul vanzarilor de arta de pe piata romaneasca sunt ocupate de celebrul "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, vandut pentru suma de 155.000 de euro, si de doua lucrari de Stefan Luchian - "Garoafe", adjudecata pentru 140.000 de euro, si "Maci", vanduta cu 132.000 de euro - toate tranzactionate de casa Artmark anul acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.