Multi studenti straini, printre care si romani, care au sosit in SUA in cadrul unui program de schimburi culturale, se confrunta in aceasta tara cu conditii de munca foarte dificile, dar si abuzuri sexuale sau chiar amenintari cu moartea,
Potrivit unei anchete realizate de Associated Press, acesti studenti straini ajunsi in SUA cu vize J-1 (necesare si in cadrului cunoscutului program Work and Travel, n.red.) sunt atrasi de ofertele unor intermediari care promit locuri de munca stabile pe perioada verii. Unii din ei sunt platiti cu un dolar pe ora sau chiar mai putin, locuiesc in apartamente atat de aglomerate incat sunt nevoiti sa doarma cu randul sau sunt amenintati cu deportarea in cazul in care renunta la locul de munca oferit.

Cel putin doua anchete federale pentru trafic de persoane sunt in curs de desfasurare in legatura cu vizele J-1, a precizat un oficial american din serviciile de imigratie, potrivit MEDIAFAX.

"Nu este ceea credeam cand am platit atatia bani sa vin aici", a declarat Natalia Berlinschi, o romanca venita in Statele Unite cu o astfel de viza, in speranta ca va face economii pentru cursurile sale de stomatologie. Ea a ramas insa fara loc de munca in aceasta vara, ajungand sa "cerseasca" o angajare in statiunea Myrtle Beach din statul american South Caroline, si fiind nevoita sa imparta o casa cu trei dormitoare cu alti 30 de studenti care participa la programul de schimburi culturale.

"Am fost tratata foarte, foarte rau. Nu ma voi mai intoarce niciodata", a declarat romanca.

Multe femei care sosesc in Statele Unite cu vize J-1 sfarsesc in a lucra in cluburi de striptease, fie din propria alegere, fie fortate, conform anchetei Associated Press.

O ucraineanca, Katya, care a fost audiata in Congres in 2007 pe tema traficului de persoane, a afirmat ca a fost fortata, alaturi de o alta studenta, sa lucreze intr-un astfel de club, ca i s-a confiscat pasaportul si ca a fost obligata sa plateasca 35.000 de dolari pentru documentele necesare angajarii. Cele doua au fost amenintate ca, in caz contrar, familiile lor din Ucraina vor fi ucise, potrivit marturiei femeii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.