Capitala Finlandei ofera bani cersetorilor, in special din Romania si Bulgaria, pentru a se intoarce in tarile de origine.

Autoritatile se asteapta ca aproximativ 40 de cersetori sa plece. Cei care vor accepta oferta vor primi bani pentru transport, aproximativ 300 de euro pentru combustibil, cu conditia sa paraseasca teritoriul Finlandei in decurs de doua zile, scrie Realitatea, citand NewsIn.

Pana atunci, cersetorii sunt cazati in locuintele pentru cazuri de urgenta, pe care orasul le-a pus la dispozitie in urma scaderii drastice a temperaturilor. La negocierile cu autoritatile, romii au fost reprezentati de liderul taberei, Valeriu Bobu si de un reprezentant al serviciilor sociale din Helsinski.

Romii ar fi vrut sa mai stea in Finlanda, dar nu pot avea la dispozitie un adapost pe termen mai lung. Negocierile au durat destul de mult si nu au fost lipsite de momente emotionale,potrivit presei locale. Romii romani au venit in Finlanda ca turisti, ceea ce inseamna ca ar trebui sa-si asigure singuri cazarea, precizeaza Helsingin Sanomat.

Exista voci care spun ca gestul Primariei din Helsinki - de a le da bani romilor sa se intoarca acasa - va incuraja la primavara sosirea in numar si mai mare a cersetorilor straini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.