Sunt momente din viata atat de dureroase, incat ai vrea sa le uiti? Acum este posibil!
Cercetatorii americani au descoperit faptul ca anumite proteine depozitate in creier, mai exact in "centrul fricii", creeaza amintiri dureroase. Pentru ca aceste proteine sunt "instabile", au creat o pastila care, spun ei, ar putea bloca si chiar elimina amintirile neplacute.
  • Remediu impotriva amintirilor dureroase

Oamenii de stiinta sustin ca "remediul" poate fi folosit cu precadere in cazul soldatilor care au avut de-a face cu experiente tragice, dar poate fi benefic si in cazul persoanelor care se confrunta cu o despartire dureroasa.

"Un eveniment traumatizant creeaza o memorie ingrozitoare ce poate dura toata viata si care are efecete negative asupra persoanei in cauza", a declarat profesorul Richard Hugnair. Potrivit acestuia, in creier, exista o asa numita "fereastra a vulnerabilitatii", unde proteine receptoare se transforma in amintiri neplacute, ce pot fi eliminate insa cu ajutorul noului medicament.

Cercetatorii sustin ca aceasta descoperire creste posibilitatea manipularii mecanismelor memoriei, imbunatatind astfel terapiile de comportament, precum cazuri de afectiuni post traumatice si cauzate de stres.

Desi parerile sunt impartite, noua descoperire a stranit si controverse: "Identitatea umana este strans legata de si in memorie, creeaza personalitati distincte. Este periculoasa astfel ideea de manipulare a acestui lucru firesc, oricare ar fi motivele", spune Paul Root Wolpe, cercetator in cadrul Centrului de Etica de la Universitatea Emory din Atlanta.

Cercetarii compara aceasta solutie cu ideea filmului 'Eternal Sunshine of The Spotless Mind', in care protagonistii, Jim Carrey si Kate Winslet, si-au sters memoriile pentru a trece peste durerea despartirii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.