Conducerea Directiei de Cultura Buzau va sesiza Politia dupa ce preotul unei biserici sapate in piatra, care dateaza din anul 1274, din localitatea buzoiana Alunis, a decis sa monteze la lacasul de cult geamuri termopan.

Reprezentantii Directiei de Cultura Buzau au anuntat ca vor sesiza Politia cu privire la distrugerile care au avut loc la biserica din localitatea Alunis, unde preotul a distrus lacasul de cult vechi de cateva sute de ani. Preotul a spus ca a luat aceasta decizie pentru a se "apara" de frigul iernii.

"Ar fi trebuit sa aiba autorizatie din partea Comisiei de Cultura. Sunt ilegale aceste dotari cu geamuri termopan si il vom pune sa le dea jos. Vom face o interventie sa se revina la starea de dinaintea acestor termopane", a declaratconsilierul Ionel Stanuta din cadrul Directiei de Cultura Buzau, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, preotului i-ar putea fi intocmit dosar penal pentru distrugerea monumentelor istorice.

Reprezentantii Arhipeiscopiei Buzaului si Vrancei afirma insa ca noile dotari ale lacasului de cult nu reprezinta o problema.
"Daca inaintasii nostri ar fi avut geamuri termopan la constructia acestor lacasuri vechi, cu siguranta ca si ei ar fi folosit tot geamuri termopan", a spus purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, Adrian Ionescu.

Conform legii, executarea de lucrari far autorizatie de construire la monumentele istorice constituie infractiune si se pedepsestecu inchisoare de la trei luni la trei ani.

Lacasul de cult de la Alunis dateaza din anul 1274, fiind unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din tara. Biserica, sapata in stanca de ciobanii din zona, este singura de acest fel in care mai sunt organizate slujbe religioase. Lacasul de cult a functionat ca manastire pana in anul 1871. Ulterior, a devenit biserica ortodoxa a satului, iar in prezent, aici sunt organizate slujbe religioase.

Atestarea documentara a bisericii Alunis dateaza din anul 1351.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.