Politia boliviana a confiscat mumia unui copil, datand de vreo 700 de ani, de origine peruana, care era pe cale sa fie expediata prin colet in Franta, cel mai probabil in cadrul unui trafic de piese arheologice.
Arheologul Jedu Sagarnaga, de la Sociatatea de Arheologie din La Paz, a precizat ca a fost convocat de politia judiciara (FELCC) pentru a analiza mumia, confiscata luni in sediul unei poste locale boliviene, intr-o cutie pe care o bolivianca se pregatea sa o expedieze in Franta, scrie MEDIAFAX.

Potrivit lui Sagarnaga, copilul de sase sau sapte ani era in pozitia fetala, invelit in material. "Acest lucru sugereaza ca mumia este de origine peruana, pentru ca asa era obiceiul acolo. Aici (in Bolivia), ele mai erau invelite in paie", a explicat el pentru AFP.

"Mumia ar putea proveni din cultura Chancay, care s-a dezvoltat pe coasta centrala din Peru intre 1200 si 1470, sau din cultura mai veche a Paracas", a estimat, dupa o prima analiza, arheologul.

Potrivit cotidianului Pagina 7, citat de AFP, expeditoarea, care a fost arestata, a declarat ca un peruan i-a trimis coletul in orasul de frontiera Desaguadero, precum si o suma de bani pentru a trimite coletul in Franta.

Retail jobs

In functie de ancheta politiei, mumia va fi trimisa autoritatilor arheologice pentru o analiza aprofundata, dupa care, daca originea peruana va fi confirmata, va fi trimisa vecinilor din Peru, in baza acordurilor bilaterale privind obiectele arheologice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.