Fortele aliate din al Doilea Razboi Mondial se temeau ca nazistii se vor replia, dupa infrangere, intr-o baza secreta, care s-ar fi aflat undeva sub Alpi, pentru a purta lupte de gherila, dezvaluie arhive britanice facut publice vineri.

Pregatiri in vederea crearii unei "redute nationale" sub lantul muntos al Alpilor, langa Salzburg, in Austria, erau "subiectul principal de preocupare a inamicului, imediat ce Aliatii au traversat Rinul", se arata intr-un raport al Ministerului britanic al Afacerilor Externe, datand de la 27 aprilie 1945, transmite MEDIAFAX.

Potrivit Foreign Office, citat de AFP, proiectul bazei avea o capacitate de 60.000 de militari si prevedea depozitarea de rezerve suficiente pentru doi ani

Adolf Hitler si "elita Germaniei naziste" urmau sa se retraga in ascunzatoare, pentru a purta de acolo o campanie de propaganda si de sabotaj, cu ajutorul simpatizantilor de pe teritoriul intregii Europe, credeau Aliatii.

"In aceasta regiune, superioritatea ariana a Aliatilor va juca un rol neinsemnat sau niciunul, pentru ca posibilitatile de a gasi ascunzatori sunt aproape nelimitate. Primim un numar semnificativ de informatii despre un nivel mare de livrari", adauga documentele.

Informatii secrete din partea serviciilor elvetiene si rezistentei franceze anuntau convoaie importante in regiunea Alpilor bavarezi si austrieci in martie 1945, intre care un transport de 1.500 de tone de grau si 1.800 de tone de legume uscate sau conservate. "Trenuri, (dintre care) unele foarte lungi, incarcate cu ratii (de hrana) uscata, ajung la Viena de trei pana la cinci ori pe saptamana", se arata intr-un raport al serviciilor de informatii elvetiene.

Cu toate acestea, Aliatii se indoiau ca o baza poate fi tinuta secreta mult timp
. "Punctul slab al inamicului va fi transportul", subliniaza un raport britanic. "Nu exista nicio posibilitate de realimentare a stocurilor", conchide documentul.

Cititi si: Marea Britanie: Primul discurs public al sefului serviciului de spionaj


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.