Naveta spatiala americana Discovery, avand la bord sase astronauti, va fi lansata pentru ultima oara in spatiu, pe 1 noiembrie, catre Statia Spatiala Internationala (ISS)

Aceasta decizie a fost luata in urma unei reuniuni a specialistilor americani de la Centrul spatial Kennedy, care au dorit sa afle daca naveta si echipajul ei sunt pregatiti pentru o lansare din Florida, pe 1 noiembrie, la ora 20.40 GMT, relateaza MEDIAFAX.

"Suntem cu siguranta pregatiti pentru aceasta lansare", a declarat directorul misiunii, Mike Leinbach. Singura incertitudine, ca intotdeauna, este legata de conditiile meteorologice din ziua lansarii. Aceasta decizie a fost luata dupa ce tehnicienii americani au inlocuit cu succes, la sfarsitul saptamanii trecute, doua valve ale sistemului de alimentare cu carburant a motoarelor navetei. Inginerii de la NASA s-au temut, la un moment dat, ca aceasta problema sa nu intarzie cu cateva zile lansarea.

Acesta va fi cel de-al patrulea si, totodata, ultimul zbor al navetei Discovery, cel mai vechi dintre vehiculele din flota spatiala americana, care are la activ 39 de misiuni spatiale. O alta lansare catre ISS este prevazuta pentru sfarsitul lunii februarie 2011, fiind vorba de ultima lansare a unei navete americane inainte de retragerea din circulatie a acestora, la 30 de ani de la primul zbor al lor.

Totusi, bugetul NASA pe 2011, adoptat recent de Congresul american si semnat de presedintele Barack Obama, ofera posibilitatea unei lansari suplimentare a unei navete americane, ce ar putea avea loc in iunie 2011. Chestiunea finantarii acestui ultim zbor urmeaza sa fie reglata odata cu reluarea activitatii Congresului american, dupa alegerile legislative de pe 2 noiembrie.

Cei sase astronauti de pe Discovery - printre care se afla si o femeie - trebuie sa livreze in cadrul acestei misiuni de 11 zile modulul multifunctional Leonardo, adaptat pentru a putea fi atasat permanent de ISS, cu scopul de a oferi un volum suplimentar de stocare. Modulul va permite efectuarea unor experimente stiintifice la bordul ISS, in domeniul fizicii fluidelor, stiintei materialelor, biologiei si al biotehnologiei.

Discovery il va transporta la bordul ISS si pe Robonaut 2, primul robot umanoid care va ajunge in spatiu si care va ocupa un loc permanent la bordul avanpostului orbital.

Citeste si:
[Video] Sapte momente TERIFIANTE surprinse de camerele de luat vederi
Video  Au facut inconjurul...

In cala navetei se vor afla piese de schimb, vitale pentru operatiunile de intretinere a Express Logistics Carrier 4, o platforma din exteriorul ISS pe care sunt stocate echipamente voluminoase.

Numaratoarea inversa pentru aceasta lansare va incepe vineri, la ora 19.00 GMT, cu o zi inainte de sosirea celor sase membri ai echipajului la Centrul spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din Florida.

Dupa retragerea din circulatie a navetelor americane, care se va produce probabil in 2011, SUA va depinde de capsulele rusesti Soyuz pentru transportarea astronautilor americani pe ISS, pana la intrarea in functiune a capsulelor americane Orion, prevazuta pentru 2015.

Inceput in 1998, ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari.

Citeste si:
Discovery a intrerupt reclamele, dupa tragedia din Colectiv
Discovery a intrerupt...

Intre timp, marti la pranz, motoarele Statiei Spatiale Internationale (ISS) au fost repornite, pentru a schimba orbita ISS, cu scopul de a evita coliziunea cu cateva deseuri spatiale, a anuntat Centrul pentru zboruri spatiale din Rusia.

Centrul anuntase in urma cu cateva zile ca o serie de deseuri spatiale riscau sa intre, marti, pe o traiectorie de coliziune cu ISS.

La inceputul lunii septembrie, o situatie similara a fost identificata, insa specialistii rusi si americani care administreaza altitudinea ISS au luat, in cele din urma, decizia sa nu actioneze.

Specialistii rusi au anuntat insa ca, in ciuda acestei decizii, echipajul de pe ISS a fost transferat la bordul unui vehicul de salvare, conectat in permanenta la ISS, pentru a elimina orice risc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.