Inventatorul sistemului Hawk-Eye ameninta sistemul de arbitraj traditional, insa va mai trece multa vreme pana cand FIFA il va adopta.
Nevoia unui sistem electronic de arbitraj sau de confirmare pentru arbitri este de mai mult timp discutata in fotbal. Jocul cel mai popular din lume poate fi cu greu schimbat si forurile de conducere nu sunt inca de acord sa lase deciziile importante pe mana unor masini.

Potrivit go4it, sistemul Hawk-Eye este folosit de arbitri in tenis si in jocul de cricket. El este format din mai multe camere care filmeaza jocul cu un numar foarte mare de cadre pe secunda. Un sistem de procesare urmareste mingea folosind triangulatia si prezice traiectoria sa. Aceasta din urma este afisata aproape in timp real si este folosita in scop consultativ de arbitri. In fotbal, sistemul Hawk-Eye ar putea fi folosit initial pentru confirmarea golului. FIFA spera sa elimine cat mai multe erori la acest capitol prin folosirea unor arbitri in plus care sa monitorizeze poarta.

Inventatorul lui Hawk-Eye, Paul Hawkins, crede ca tehnologia sa poate lua o decizie mai corecta decat cea a unui arbitru profesionist, in doar o jumatate de secunda. Potrivit bbc.co.uk, Consiliul International de Fotbal (IFAB) a rugat divese companii sa-l testeze pentru a-i vedea functionalitatea. La ora actuala, Hawk-Eye este testat in Liga Campionilor, Liga Europa si in meciurile din preliminariile Campionatului european de fotbal 2012, precum si in ligile profesioniste din Franta, Maroc si Qatar. Insa in ceea ce priveste implementarea sa in cadrul competitiilor majore, inca nu s-a pus aceasta problema, mai ales ca presedintele FIFA, Sepp Blatter, a reefuzat de la inceput aceasta idee.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.