Marturia scrisa a unei supravietuitoare de pe Titanic, care relateaza aspecte din timpul naufragiului din 1912, a fost vanduta pentru 20.000 de lire sterline (23.000 de euro).
In documentul licitat sambata, de casa Henry Aldridge and Son, in Marea Britanie, Laura Francatelli, secretara baronului britanic Cosmo Duff-Gordon, isi amintea de "tipetele si plansetele" sutelor de pasageri ramasi prizonieri pe transatlanticul care se scufunda.

"Nivelul apei a inceput sa urce (...). Un barbat mi-a pus o vesta de salvare, asigurandu-ma ca era doar o masura de precautie si ca nu trebuia sa fiu ingrijorata", povestea aceasta supravietuitoare, intr-o declaratie scrisa acordata oficialilor britanici care au anchetat naufragiul transatlanticului Titanic, relateaza MEDIAFAX.

"Cand am ajuns pe puntea superioara, barcile de salvare erau pe punctul de a fi coborate. Mi-am dat seama ca nivelul apei era deja ridicat si i-am spus lui Sir Cosmo Duff-Gordon: «Ne scufundam!». El mi-a raspuns: «Aiurea!»", a povestit Laura Francatelli.

In acel moment, aproape toate barcile de salvare erau deja ocupate, insa secretara si patronul ei au reusit sa isi gaseasca locuri intr-o barca, ocupata pe jumatate de o parte a echipajului de pe Titanic.

"Ne-au asezat intr-o barca si ni s-a cerut sa vaslim, pentru a ne indeparta de nava. Am auzit spunandu-se ca daca Titanic se va scufunda, ne va lua cu el in adancuri. Eram deja destul de departe atunci cand l-am vazut inclinandu-se si apoi plonjand in adancuri. S-a auzit un zgomot puternic, iar apoi am auzit tipete si plansete. Nu stiu cat timp au durat. Noi nu spuneam nimic. Eram in barca, in intuneric".

Laura Francatelli, care a decedat in anul 1967, avea 31 de ani in momentul in care pachebotul Titanic s-a ciocnit de un aisberg in aprilie 1912 si s-a scufundat in largul Oceanului Atlantic, cauzand moartea a peste 1.500 de pasageri.

Un colectionar din Europa de Est, care a preferat sa ramana anonim, a cumparat, sambata, pentru 20.000 de lire sterline (23.000 de euro) marturia secretarei Laura Francatelli, in cadrul unei licitatii ce a fost organizata de casa Henry Aldridge and Son in orasul Devizes din sudul Marii Britanii. Pretul estimativ al acestui document era cuprins intre 10.000 si 15.000 de lire sterline (11.400 - 17.100 euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.