BBC a realizat recent un documentar in care este prezentata legatura dintre sexul oral si cancerul gatului, film ce va fi prezentat de catre actrita Jaime Winstone.
Cazurile de cancer oral au crescut ingrijorator in ultima vreme, cele mai frecvente fiind provocate de catre virusurile transmise pe cale sexuala, relateaza digitaljournal.

Cercetarile arata ca oamenii sunt mult mai predispusi sa contacteze HPV (human papilloma virus), daca au diversi parteneri sexuali si practica sexul oral, fie ca sunt barbati ori femei. Potrivit The Guardian, Dr Lesley Walker, directorul Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, a declarat ca de la an la an, cazurile de cancer la gat cresc ingrijorator la ambele sexe. Desi HPV-ul este cunoscut drept cauza majora a cancerului cervical, specialistii au declarat ca virusul poate fi pasat prin intermediul sexului oral de la purtator, catre persoana sanatoasa, provocandu-i cancer oral.

Cele mai recente cercetari facute in Stockholm arata ca HPV a provocat 54% dintre cazurile de cancer oral in perioada 1998-1999, insa si 84% dintre cazurile de cancer in perioada 2006-2007. "Se pare ca pacientii detectati cu cancer oral HPV pozitiv au crescut abrupt in ultimii 10 ani, in timp ce cancerul oral cu HPV negativ a scazut, ceea ce face sa arate a epidemie", a declarat pentru WebMD, Tina Dalianis, profesor de biologia cancerului, din cadrul Institutului Karolinska, din Suedia.

  • Pe cine afecteaza mai mult? Cum poate fi contactat?

Barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa contacteze cancerul oral, iar de obicei, victimele cancerului oral dobandit de pe urma HPV-ului sunt de obicei mai tinere decat cele care contacteaza alte tipuri de cancer oral.

"Am realizat un studiu pentru a vedea daca poate fi contactat din cauza saruturilor profunde, insa riscul este foarte mic, deci este prea putin probabil ca HPV-ul sa fie transmis prin sarutul frantuzesc", a declarat Gypsyamber D'Souza, cercetator in cadrul Scolii de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg.
HPV-ul nu este ceva neobisnuit in zilele noastre. Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, arata ca majoritatea oamenilor au acest virus la un moment dat, insa nu exista nicio simptoma care sa-i avertizeze si dispare la un moment dat, fara niciun fel de tratament. In plus, pe langa gura si gat, virusul poate afecta cervixul si anusul. O persoana poate avea HPV genital, fara sa stie, deoarece nu are simptome si poate fi depistat doar cu ajutorul testelor (Papanicolau ori HPV).
Exista peste 100 de tulpini ale acestui virus, iar unele modificari genetice la nivelul unei tulpini pot degenera in schimbari la nivelul celulelor, care genereaza cancerul. Fiecare tulpina este identificata de un numar. Rezultatele acestor cercetari arata ca incidenta acestul tip de cancer al gurii provocat de HPV este mult mai pregnanta si ingrijoratoare decat in cazul cancerului oral provocat de fumat.

Documentarul BBC, prezentat de catre Jaime Winstone, va fi lansat la sfarsitul acestui an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.