Un clovn brazilian a reusit sa castige unul loc in Congresul Braziliei, obtinand mai multe voturi decat orice alt candidat. Tiririca, pe numele sau real, Francisco Oliveira Silva, a fost ales deputat federal pentru Sao Paolo cu peste 1.3 milioane de voturi.

Clovnul, al carui nume inseamna morocanos, si-a castigat alegatorii cu sloganuri precum "Mai rau de atat nu poate sa fie", scrie BBC News.

Tiririca a castigat 1.353.355 de voturi, situandu-se astfel cu mult inaintea celui mai sustinut politician, fostul guvernator al statului Rio, Antony Garotinho, care a fost votat de circa 694.000 de persoane.

Insa Tiririca nu este singura celebritate care a obtinut un loc in Congres, deoarece fostul fotbalist Romario a fost ales deputat federal pentru Rio de Janeiro.

Poate ca pare ciudat ca un clovn sa ajung in Congresul brazilian, insa cum Tiririca a fost cea mai mare senzatie a campaniei electorale, ne putem da seama de ce a fost votat de peste 1 milion de persoane. Clovnul si-a atras milioanele de "fani" printr-o campanie de promovare pe YouTube.

"Ce face cu adevarat un deputat federal? Sincer, nu stiu. Insa votati-ma si voi afla eu pentru voi", spune clovnul intr-unul din mesajele sale.

Tiririca a inceput sa lucreze la circ la varsta de opt ani, iar in prezent este comedian TV. El a fost unul dintre peste 6.000 de candidati provenind din 27 de partide, care s-au batut pe unul dintre cele 513 locuri din Camera Inferioara a Congresului brazilian.

Modul in care este formata Camera Deputatilor din Brazilia, printr-un sistem de vot proportional pe liste, le usureaza celebritatilor castigarea unui scaun de deputat. Cu toate aceastea, analistii politici spun ca popularitatea ridicata a celebritatilor in detrimentul politicienilor, reflecta deziluzia populatiei fata de politicienii, care deseori sunt implicati in scandaluri de coruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.