Incredibil4 Octombrie 2010

Lectura de 2 minute

Panasonic Corporation a realizat un pat electric care se poate transforma in scaun cu rotile, prevazut cu un robot pentru spalat parul.
Dispozitivul este proiectat pentru a veni in sprijinul persoanelor in varsta sau cu mobilitate limitata, conferindu-le acestora mai multa independenta in miscare in viata de zi cu zi si reducand nevoia de asistenta umana la deplasare. Panasonic va expune acest produs inovator la a 37-a editie a Targului International Home Care & Rehabilitation (H.C.R. 2010) ce va fi organizat la Tokyo in perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2010.

Acest nou dispozitiv este o confirmare a eforturilor de cercetare si dezvoltare a robotilor meniti sa acorde asistenta oamenilor, fie ca este vorba despre cei care ofera ingrijire, fie despre cei care au nevoie de ea. Ca urmare a acestor eforturi, specialistii au creat un robot care se transforma din pat in scaun cu rotile. Robotul a fost pentru prima oara prezentat la editia de anul trecut a Targului H.C.R., iar anul acesta vor fi prezentate inovatiile aduse acestuia.

Astfel, robotului-pat a fost schimbat astfel incat sa fie cat mai practic si usor de convertit din pat in scaun cu rotile. Utilizatorul poate sa separe sau sa reasambleze mult mai usor componentele pentru transformarea patului in scaun cu rotile, eliminandu-se riscurile de accident si efortul depus in momentul deplasarii din pat in scaunul cu rotile. O alta inovatie menita sa le confere utilizatorilor tot confortul necesar consta in introducerea unui ghid audio si a unui sistem de lumini care semnaleaza momentul in care patul se poate converti in scaun cu rotile. Pentru asistentii sociali, ingrijirea unei persoane invalide implica numeroase eforturi, in functie de necesitatile pacientului. Studiile facute in randul acestora, au scos la iveala faptul ca una dintre marile lor probleme este legata de procesul de spalare pe cap a pacientilor. De aceea, patul robotic este prevazut si cu un dispozitiv care ajuta la spalarea parului, direct din scaunul cu rotile.
Acesta este prevazut cu doua brate ale caror degete actioneaza exact ca cele umane. Cele doua brate scaneaza tridimensional capul fiecarui utilizator, retinand forma acestuia, astfel incat presiunea la samponare si masare sa fie mereu cea potrivita. Fiecare dintre brate este actionat de trei motoare care controleaza independent miscarea de balans, apasare si masare. O alta inovatie adusa in sprijinul ingrijitorilor medicali o reprezinta platforma pneumatica pe care Panasonic a atasat-o patului-robot (Robotic bed) precum si suplimentarea numarului de roti, astfel incat eforturile depuse de acestia sa fie minime.

Proiectul este coordonat de catre New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), o organizatie administrativa independenta din Japonia.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.