Tabloul "Car cu boi" al lui Nicolae Grigorescu a fost scos la licitatie pentru o suma record.
Prima licitatie de Impresionism si postimpresionism din Romania, organizata de Casa Artmark in aceasta saptamana, va scoate la vanzare cel mai cunoscut tablou semnat Nicolae Grigorescu - „Car cu boi”. Opera, estimata la o valoare de peste 200.000 de euro, poate deveni astfel cea mai scumpa lucrare a unui artist roman tranzactionata vreodata pe piata de arta din Romania. Licitatia va incepe insa probabil de la o valoare apropiata de 100.000 de euro.

Sute de lucrari ale celor mai importanti pictori romani care au abordat genurile Impresionism si Postimpresionism vor fi scoase la vanzare in cadrul licitatiei publice „Impresionism si Postimpresionism romanesc”, organizate joi de catre Casa de Licitatii Artmark la Opera Romana. Printre cele 127 de opere inscrise, estimate la o valoare totala de aproximativ un milion de euro, se numara o serie de tablouri extrem de valoroase si indelung asteptate de catre colectionari si investitori.
Trandafiri, semnata Stefan Luchian, Baieti scaldandu-se, semnata Camil Ressu sau cele opt tablouri ale lui Samuel Mützner care abordeaza Impresionismul sunt doar cateva dintre vedetele licitatiei.

Cea mai asteptata lucrare, fara indoiala, este celebrul “Car cu boi” a lui Nicolae Grigorescu, o capodopera a artistului roman, estimata la o valoare ce depaseste 200.000 de euro. Acesta este cel mai mare tablou scos la licitatie al artistului, cu o dimensiune de 65 × 80,5 cm si, odata cu licitatia de joi, ar putea deveni si cea mai scumpa opera a unui pictor roman vanduta in tara noastra. Car cu boi, o lucrare in ulei pe panza, a fost executata de Grigorescu in 1890 si face parte din perioada maturitatii artistice a pictorului, denumita de critici „perioada alba”. Este vorba despre intervalul in care artistul si-a restans paleta la tonalitati luminoase, probabil din cauza problemelor de vedere si in care a abordat, cu predilectie, subiecte din viata zilnica a taranilor. Car cu boi este una dintre cele mai reprezentative imagini ale satului romanesc impuse de Nicolae Grigorescu si face parte din cea mai cunoscuta tema a picturii sale.

Citeste si:
Sculptura "Echilibru", de Sabin Balasa, scoasa la vanzare
Sculptura "Echilibru", de...

Lucrarea poate fi admirata de publicul larg in cadrul expozitiei organizate de Artmark in Foaierul Operei Nationale din Bucuresti, in perioada 25-30 septembrie. Tabloul, impreuna cu toate celelalte 127 de opere, vor fi scoase spre vanzare joi, 30 septembrie, in cadrul licitatiei Impresionism si Postimpresionism romanesc care va avea loc tot la Opera Romana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.