Cercetatorii au descoperit ca, in medie, gasirea unui nou partener, ne costa pierderea a doua prietenii apropiate.
Atunci cand oamenii se indragostesc, ajung sa renunte la doua persoane din cercul apropiat, pentru a integra noua persoana in viata lor, au descoperit oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford. Potrivit studiilor de specialitate, fiecare om are doar 5 locuri disponibile pentru relatii intense (platonice sau amoroase), care nu sunt ocupate doar de oameni, ci si de animalele de companie sau de plantele preferate, relateaza The Guardian.

Studiul condus de catre Robin Dunbar, capul Catedrei de Antropologie Cognitiva si Evolutionara din cadrul Universitatii Oxford, a aratat ca, atat barbatii cat si femeile, isi pierd acelasi numar de prieteni, cand se implica intr-o noua relatie, potrivit independent.co.uk. Un nou partener impinge afara din cercul de prieteni cel putin doua persoane. Persoanele care se implica in noi relatii tind sa-si lase de rezerva doar cateva persoane, la care se vor intoarce pe timp de criza, in cazul unei potentiale despartiri.

"Poti avea doar cinci locuri disponibile pentru relatii intense si adevarate. Acele locuri nu trebuie neaparat ocupate de oameni. Pot fi caini sau planta ta preferata. Pot fi oameni dintr-o lume fictiva, precum personajele din telenovele. Poate fi Dumnezeu si pot fi Sfintii", a explicat Dunar. "In loc sa ai cinci prieteni, ramai cu doar patru, in cercul intim. Si daca te gandesti ca unul din ei este noua dragoste, atunci inseamna ca ai renuntat la doi amici", mai adauga acesta.

Explicatia este foarte simpla: deoarece atentia ta se concentreaza mai mult asupra partenerului, nu mai apuci sa iti vezi prietenii la fel de des ca inainte, acele relatii incepand treptat sa se deterioreze. Insa, partea ciudata e ca, nu doar relatiile amoroase proaspat demarate duc la aceasta raceala, ci si animalele de companiei sau copii nou-intrati in familie.

  • Viata reala vs. Facebook

Intr-un alt studiu, acelasi profesor Robin Dunar, unul dintre cei mai buni experti britanici in biologie evolutionara, a incercat sa explice cum au reusit barbatii si femeile implicate in noi relatii sa pastreze legatura cu prietenii de pe reteaua de socializare Facebook. Potrivit timesonline.co.uk, se pare ca prietenii de pe Facebook ai femeilor coincid cu cei pe care ii au in viata reala, in timp ce barbatii incearca sa colecteze cat de multi prieteni noi pot, chiar daca abia ii cunosc.
Citeste si:
Jador, declarație de dragoste pentru Alexandra Dobbia. Ce mesaj i-a...
Jador, declarație de dragoste...

"Barbatii par a fi intr-o competitie pentru a vedea cine are cei mai multi amici virtuali pe Facebook, ceea ce ar putea echivala cu o promovare a barbatiei lor. Din moment ce femeile sunt atrase de barbatii care sunt haituiti de cat mai multe femei, reprezentatii sexului tare cred ca este o buna idee sa adauge cat mai multe femei in lista de prieteni", a declarat Dunbar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.