Cititul gandurilor nu va mai fi o utopie demna de cartile lui Jules Verne, dupa ce un grup de cercetatori americani au descoperit metoda prin care un gand este transformat in cuvant.
Potrivit digitaljournal, oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Utah au dezvoltat un dispozitiv ce foloseste cativa senzori atasati de creier, astfel putand fi “traduse” semnalele provenite de la acesta, avand astfel posibilitatea de a afla gandurile unei persoane.

Sky News relateaza despre experimentul realizat pe creierul unui pacient eliptic caruia ii fusese extirpata o parte din craniu pentru o alta operatie. Cercetatorii i-au atasat doua dispozitive cu 16 electrozi, de mici dimensiuni, iar in momentul in care citea in gand de mai multe ori cuvinte ca: “da”, “nu”, “rece”, “fierbinte”, “foame”, “sete”, "buna", "la revedere", erau inregistrate o serie de semnale emise de creier. Rezultatul a fost comparat cu cel obtinut in momentul cand cuvintele au fost rostite cu voce tare si s-a constatat ca acestea se potrivesc in procent de 76-90%.

Profesorul si bioinginerul Bradley Greger, ia in considerare construirea unui soi de cutii vocale care va putea repeta intocmai cuvintele pe care persoanale gandeste. Potrivit news.com.au, echipa care a efectuat experimentul este de parere ca in 2-3 ani, aceasta tehnologie ar putea ajuta pacientii paralizati, al caror creier functioneaza, dar care sunt incapabili sa vorbeasca din cauza afectiunii de care sufera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.