Barbatii promiscuosi tind sa fie preocupati exclusiv de viata sexuala, neglijand unele aspecte importante ale vietii, cum ar fi alimentatia, arata un nou studiu.
Noile descoperiri publicate in Journal of Evolutionary Biology sugereaza ca expunerea la o viata tumultoasa, ce implica foarte multi parteneri sexuali, nu este doar raiul pe pamant, ci presupune si destul de multe dezavantaje, deoarece practicantii au parte de multe limitari, scrie sciencealert.com.au.

"Poate ca in acest fel natura le spune barbatilor sa le fie mai fideli partenerilor sexuali", a declarat Alex Jordan, unul dintre initiatorii studiului, demarat de catre Rob Brooks, directorul Centrului de Cercetare si Evolutie UNSW . "Pentru barbati, a avea un numar cat mai mare de parteneri sexuali la activ, este echivalent cu cel mai mai mare succes reproductiv, asa ca poate este considerat un lucru bun, insa, defapt s-a dovedit ca barbatii trebuie sa plateasca pretul promiscuitatii lor cu ani din viata" , a mai adaugat acesta.

Cercetarile au fost efectuate pe pesti tropicali, incercand la fel sa se determine care este costul reproducerii masculine excesive, studiile fiind urmate de acelasi experiment efectuat pe animale vertebrate, rezulatatele fiind aceleasi. Speciile de sex masculin au crescut eforturile de reproducere, atunci cand au avut de-a face cu parteneri nefamiliari, fenomen cunoscut drept efectul Coolidge. Se pare ca atunci cand pestii erau pusi in contact tot timpul cu femele noi, ei alocau mai putin timp cautarii de hrana, si mai mult timp pentru a le cuceri, dezvoltandu-se mai lent si murind mai repede decat masculii care traiau cu un singur partener, potrivit science.unsw.edu.au.


" Costurile considerabile ale promiscuitatii arata limitarile naturale ale acestui comportament, iar cei care-l practica ar trebui sa ia aceste studii ca pe o avertizare. Desi avantajele pe termen scurt le surad tuturor barbatilor, pe termen lung s-a rputea sa nu mai fie atat de placute", a mai adaugat Alex Jordan.
Citeste si:
Aproape 85% dintre bolnavii de cancer sunt malnutriti
Aproape 85% dintre bolnavii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.