Un templu vechi de 3.000 de ani, din epoca fierului, mai precis din perioada regatului biblic al lui Moab, a fost descoperit in timpul unor sapaturi arheologice efectuate in Iordania
O echipa de arheologi de la Departamentul pentru antichitate din Iordania si de la Universitatea din La Sierra (SUA) a descoperit templul luna trecuta, la Khirbat Atruz, in apropiere de Madaba, un oras situat la circa 38 de kilometri la sud de Ammanm, scrie MEDIAFAX.

Templul dateaza din perioada 1.200 - 539 i.e.n., potrivit unui comunicat, are trei etaje, un sanctuar cu mai multe loji si o curte deschisa . Acesta este "cel mai mare si complex templu descoperit vreodata in regiune", indica arheologii, care au dezgropat peste 300 de obiecte moabite, inclusiv o figurina reprezentand un animal cu patru labe - zeul Hadad. Au mai fost descoperite patru altare si o constructie care ofera indicatii despre religiile practicate in zona.

"Unul dintre altare poarta influente artistice egiptene si asiriene, ceea ce indica posibile contacte intre locuitori si civilizatiile vecine", potrivit comunicatului. Sapaturile au debutat la Khirbat Atruz in 2000. Zona este considerata unul dintre cele mai importante orase moabite din istorie.

Vechiul regat biblic al lui Moab era situat pe malul oriental al Iordanului, la nord de tarmurile Marii Moarte, in actuala Iordanie. Moabitii erau probabil triburi cananeene care s-au stabilit in zona in jurul secolului al 14-lea i.e.n. Una dintre capitalele regatului a fost Ar, in valea Arnon.

Citeste si:
Iordania a cumpărat 60.000 de tone de grâu din România
Iordania a cumpărat 60.000 de...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.