Persoanelor in varsta le place sa citeasca stiri negative despre tineri deoarece le creste stima de sine, arata un nou studiu.
Potrivit Reuters, Knoblock-Westerwick si co-authorul studiului, Matthias Hastall, de la Universitatea Zeppelin, din Friedrichshafen, Germania, au studiat 276 de germani adulti, inclusiv 178 de persoane cu varste intre 18 si 30 de ani si 98 de persoane cu varste intre 55 si 60. Descoperirile lor, centralizate sub denumirea de "Efectul Victor Meldrew" au fost relatate in publicatia in Journal of Communication.

Tuturor voluntarilor li s-a spus ca urmeaza sa efectueze un test al noii versiuni online a unei reviste, relateaza The Telegraph. Participantii au avut la dispozitie o perioada limitata pentru a citi varianta pozitiva sau pe cea negativa a 10 articole preselectate. In plus, fiecare poveste avea alaturi o fotografie in care era prezentata o persoana tanara sau una in varsta. Cercetatorii au observat ca batranii au preferat sa parcurga textele negative referitoare la cei mai tineri decat ei, manifestand mai putin interes fata de articolele in legatura cu persoane in varsta, indiferent de natura acestora. In schimb, tinerii au acordat mai multa atentie articolelor despre oameni de varsta cat mai apropiata de a lor.

"Traind intr-o societate condusa de oameni tineri, poate acutiza uneori dorinta de respect de sine a batranilor. De aceea acestia prefera povestile si istoriile negative despre oamenii mai tineri, care par a avea o pozitie mai inalta in societate", a explicat Dr. Silvia Knobloch-Westerwick, din cadrul Universitatii Ohio State.

Ulterior, participantii au fost rugati sa completeze un chestionar, cu scopul de a le fi masurat nivelul de incredere in sine. Concluzia a fost ca, spre deosebire de tineri, cei varstnici au inregistrat o crestere semnificativa a stimei de sine dupa ce au citit un articol negativ cu privire la cei ajunsi de curand la maturitate.

Desi studiul a fost realizat in Germania, Knobloch-Westerwick este de parere ca nationalitatea si caracteristicile nationale nu sunt un factor decisiv si ca aceasta predispozitie, "Efectul Victor Meldrew" le apartine varstniciclor din intreaga lume.

Citeste si:
Unde au ajuns banii pentru aziluri. Administratorul unui cămin...
Unde au ajuns banii pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.