Vesti proaste pentru cei care practica abstinenta la alcool, deoarece se pare ca un paharel din cand in cand este foarte bun pentru sanatate. Potrivit unui nou studiu, pana si bautorii notorii traiesc mai mult decat cei care nu beau nimic.

Una dintre cele mai controversate probleme din vasta literatura care abordeaza consumul de alcool a fost si este neintrerupta cautare unei demonstratii cum ca, cei care nu obisnuiesc sa bea, mor mai repede decat cei care o fac, scrie Time.com. Acest lucru se pare ca a fost deja probat din punct de vedere stiintific, iar explicatia standard a orgnizatiilor de tip Alcoolicii Anonimi pentru aceasta descoperire este ca mare parte dintre cei care nu consuma alcool in prezent sunt de fapt fosti bautori notorii care au renuntat la bautura din cauza unor probleme de sanatate.

Insa un articol dintr-o revista de specialitate (n.r. Alcoolism: Cercetari clinice si experiementale) sugereaza ca, pentru motive care inca nu sunt complet clare, abstinenta de la alcool mareste de fapt riscul de deces, chiar si atunci cand nu ii luam in calcul pe fostii bautori. Partea cea mai socanta a acestui studiu este rata de mortalitate a "abstinentilor" este mai mare decat cea a bautorilor notorii.

Consumul moderat de bauturi alcoolice, adica pana la trei pahare de bautura pe zi, este asociat cu cea mai mica rata de mortalitate in studiile despre alcool. Despre folosirea alcoolului cu moderatie, mai ales cand este vorba despre vin rosu, se spune ca mentine inima sanatoasa, ajuta circulatia si socialibilitatea. Ultima dintre acestea putand fi o cauza importanta (n.r. pentru rata mai ridicata de mortalitate), deoarece persoanele care nu sunt sociabile sunt izolate, nu au asa de multe persoane apropiate (prieteni sau membri ai familiei) care sa le observe probleme de sanatate si sa-i ajute sa se trateze.

In cadrul studiului au fost urmariti timp de 20 de ani, 1.824 de voluntari care la momentul inceperii cercetarii aveau varste cuprinse intre 55 si 65 de ani. In intervalul analizat, 69% dintre cei care nu au baut niciodata au decedat, in timp ce din randul bautorilor notorii au murit 60% dintre voluntari, iar in cazul bautorilor moderati, doar 41% au decedat, potrivit Newser.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.