Cea mai prospera afacere din Tanzania pare a fi, paradoxal, telefonia mobila. Desi doar o casa din zece are in aceasta tara africana curent electric, 97 de procente din locuitorii ei sustin ca au acces la un telefon mobil, iar situatia aceasta pare a fi una generalizata in toate tarile africane. Fenomenul interesant aici il constituie de fapt scopul utilizarii mobilelor.

Spre exemplu, in Zanzibar, insula din vestul continentului african unde populatia se indeletniceste mai ales cu pescuitul, barbatii care pleaca in larg pentru a prinde peste folosesc telefonul mobil pentru a afla preturile pietei de pe continent. Altii dau telefon pentru a cere ajutor in caz de furtuna. In Tanzania telefoanele au semnal unde europenii nici n-ar indrazni sa viseze, in cele mai indepartate si necajite satuce ori in cele mai abrupte vai ale muntilor Kilimanjaro.

Reteua de telefonie mobila este atat de extinsa aici, incat tara nici nu va necesita vreodata dezvoltarea unei infrastructuri de telefonie fixa. Numeroase call center-uri au impanzit toata tara, ele fiind mijlocul de comunicare pentru multi dintre tanzanieni. Majoritatea populatiei nu este posesoare a unui aparat mobil. Centrele sunt o afacere buna, dar nici ele nu folosesc retele locale, ci mai ales sistemul GSM.

Altii, mai buni afaceristi, isi vand minutele incluse pe abonament contra unei sume considerabile. Un studiu facut de curand a aratat ca telefonia mobila a revolutionat economia statelor africane precum a facut-o reteaua de telefonie fixa in Europa anilor '70.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.