Aproape 200 de femei si copii au fost violati intr-un sat din estul Republicii Democratice Congo.
Militantii Hutu si Mai Mai care au ocupat un sat din estul Republicii Congo pentru cateva zile, au violat in mod repetitiv, sub amenintarea armelor, timp de patru zile, 179 de femei si 4 baietei cu varste cuprinse intre 1 si 18 luni. Potrivit marturiilor ONU, femeile si copii sunt in mod normal violati in public, de cate 4-6 barbati, de cele mai multe ori in prezenta terifiata a tatilor sau sotilor, amenintati de catre alti soldati inarmati.

Potrivit digitaljournal, Organizatia Natiunilor Unite s-a declarat socata si a anuntat ca investigheaza informatiile privind violurile savarsite in Luvungi, un sat situat la doar 16 km de baza militara a Misiunii ONU in Congo (MONUSCO). Seful Natiunilor Unite, Ban Ki-moon si-a trimit reprezentantul special in problemele de violenta sexuala in timpul conflictelor, pentru a se ocupa de acest caz atroce, care a avut loc pe 30 iulie, in regiunea Kivu de Sud, scena confruntarilor dintre numeroasele militii rebele rwandeze si trupele guvernamentale congoleze.

Potrivit Reuters, se pare ca dupa ce acesti 1700 de soldati responsabili cu pastrarea pacii in zona, s-au retras in ultimele luni, la cererea Guvernului congolez, trupele ramase nu au mai fost capabile sa previna evenimentul sau sa sanctioneze autorii. Pe de alta parte, daca sunt trasi la raspundere, violatorii declara nonsalant, ca posedarea femeilor dintr-un sat cucerit e dreptul lor natural si ca sexul ii intareste si le da curaj inainte de lupta.


  • "Capitala mondiala a violului"

Nu este prima oara cand insurgentii Hutu sau militantii Mai Mai au atacat sau ocupat un sat sau orasel, terorizand populatia si devastand casele locuitorilor. BBC relateaza despre un incident similar celui din Luvungi: O adunare a membrilor Natiunilor Unite ce lupta pentru drepturile omului au confirmat violurile a cel putin 154 de femei de catre luptatorii din cadrului Militiei Rwandeze FDLR si rebeli congolezi Mai Mai, in orasul Bunangiri, Congo. Aceeasi grupare FDLR (Fortele Democratice ale Eliberarii Rwandei, a mai fost implicata pe 30 iulie intr-un alt viol in masa.
Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Republica Democratica Congo are nefasta reputatie de "capitala mondiala a violului", militarii folosind ca arma, metoda violului public. Un numar exact al violurilor inregistrate in aceasta tara este greu de precizat, insa Natiunile Unite raporteaza cel putin 5400 de femei molestate sexual in vecinatatea regiunii South Kivu, in primele 9 luni ale anului 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.