Un britanic a renuntat sa mai foloseasca bani acum aproape doi ani si se declara fericit cu noul sau stil de viata.

Mark Boyle, in varsta de 31 de ani, nu a mai pus mana pe bani din noiembrie 2008si traieste intr-o rulota inchiriata de la organizatia ecologista Freecycle, parcata intr-o ferma organica, in apropierea orasului Bristol din Anglia, unde lucreaza voluntar 3 zile pe saptamana. Acesta isi creste propriile plante pe care le cultiva ulterior, produce propria energie electrica, cu ajutorul unui panou solar, pe care l-a achizitionar cu 360 de euro, inainte de a demara experimentul. Are un telefon mobil, pe care doar primeste apeluri si un laptop alimentat tot din energia solara.

Potrivit The Telegraph, Boyle este vegetarian de 6 ani, iar atunci cand a inceput acest nou stil de viata, britanicul si-a vandut ambarcatiunea in care locuia si a renuntat la slujba pe care o avea in cadrul unei companii producatoare de hrana organica. In 2007, a pus pe picioare site-ul justforloveofit.org, o retea online care-i incurajeaza pe oameni sa devina mai amabili in cadrul comunitatilor locale si sa se ajute pornind de la aptitudinile pe care le au, sa dobandeasca altele noi, sa economiseasca bani facand schimb de uneltele si de obiectele de care dispun. Ideea lui a avut succes: in prezent, 17.000 de oameni sunt membri ai acestei comunitati.

  • O lume fara bani

Tanarul povesteste cum a inceput incursiunea sa intr-o lume fara cash: „Totul a inceput intr-un bar. Discutam cu un prieten despre problemele din lume: uzinele in care oamenii lucreaza de dimineata pana seara pe un salariu de nimic, efectele dezastrelor asupra mediului, fermele industriale, testele facute pe animale, razboaiele pe resurse. Am realizat ca toate astea au ceva in comun: banii. Si de atunci am hotarat sa renunt la ei".

Mark Boyle a renuntat la toate lucrurile inutile pe care oamenii dau banii zi de zi, gasindu-le inlocuitori. Astfel, spre exemplu, pe post de pasta de dinti foloseste o mixtura din oase de sepie si seminte de chimen dulce salbatic. iPod-ul a fost inlocuit cu ciripitul pasarilor ce se ascund prin copacii de langa bucataria sa. Spalatul hainelor nu se face intr-o masina cu 2000 de rotatii, ci intr-o chiuveta cu apa rece, folosind detergent lichid facut dintr-o fiertura de nuci. Tot procesul dureaza doua ore, nu o jumatate, insa economiseste energie electrica si bani.

„Initial, am vrut sa traiesc un an fara bani, ca un experiment, dar a inceput sa-mi placa atat de tare incat am decis sa fac din asta un stil de viata. Nu am fost niciodata mai fericit ca acum"
, marturiseste Boyle, adaugand ca tot ce-si mai doreste in prezent este o sotie, o femeie gata sa-i adopte stilul de viata si sa renunte la bani pentru un trai linistit.

Citeste si:
Anglia vrea să renunțe la cerința de autoizolare a persoanelor...
Anglia vrea să renunțe la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.