Desi noi pamantenii nu putem observa cu ochiul liber, luna a inceput sa se micsoreze. Insa, nu va temeti, nu va disparea prea curand!
Fenomenul micsorarii se intampla de miliarde de ani, si potrivit cercetatorilor, este posibil, sa fie in plina desfasurare, insa aceasta micsorare nu afecteaza sub nicio forma Pamantul.

"Stim ca Luna se micsoreaza doar uitandu-ne la formele de relief tehtonic, care reflecta contractiile si micsorarile crustei care o acopera."
a declarat Thomas R. Watters, din cadrul Centrului de Studii ale Pamantului si Planetare ale Muzeului Smithsonian, din Washington, DC.

Potrivit digitaljournal, acesta a condus echipa de cercetatori care a descoperit recent procesul, imortalizandu-l in imagini cu ajutorul Administratiei Lunare si Aeronautice Lunar Reconnaissance Orbiter. Watters declarat ca formele de relief ce sunt vizibile pe Luna au loc atunci cand "materialele crustei sunt impinse pana formeaza niste falii datorata presiunii laterale". Aceste falii apar atunci cand partea interioara a lunii se raceste, iar crusta se acomodeaza cu noua forma schimbata", scrie NY Times.

Inainte de acest experiment, despre falii se cunostea ca sunt situate la ecuator si au fost descoperite in timpul erei Appolo, insa noile informatii descoperite arata ca nu este un fapt local, ci global. Desi cercetatorii cred ca faliile nu s-au deplasat foarte mult, doar 100 de metri, acest lucru atesta, totusi, faptul ca Luna se micsoreaza si este inca activa. Faliile au fost masurate si au peste 10 metri si se intind pe cativa km. Pentru a face o comparatie, Mercur are falii mult mai mari decat Luna, ceea ce inseamna ca o miscorare mai ampla a avut loc de-a lungul timpului, pe acesta planeta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.