Oamenii care au prea mult timp liber sunt mult mai nefericiti decat cei care au o ocupatie continua, potrivit cercetatorilor.
Oamenii de stiinta demonstreaza ca evolutia poate explica de ce suntem mai fericiti daca suntem mai ocupati, din vreme ce supravietuirea omului de la inceputuri a depins de ea. Potrivit unei cercetari detaliate in jurnalul Psychological Science, preluate de Discovery News, savantii au descoperit ca oamenii sunt mai fericiti decat cei lenesi sau sedentari.

O echipa de cercetatori condusa de catre Christopher Hsee, din cadrul Scolii de Business Booth de la Chicago, arata ca de multe ori oamenii daca au de ales intre o activitate solicitanta si una mai putin, ei aleg optiunea lenei. In lucrare, Hsee arata ca aceasta "lene" constanta pare a fi o mostenire a evolutiei noastre, deoarece primatele au fost nevoite, la un moment dat sa-si conserve energia pentru a-si strange resursele.

In plus oamenii care nu au nimic de facut se implica in activitati destructive, cum a observat si Hippocrate ca lipsa de ocupatie tinde sa indrepte oamenii catre rele. Cercetatorii mai spun ca un al treilea comportament ar putea fi incurajat in societate – munca degeaba, cu niciun alt scop decat de a ne tine ocupati. Si ca exemplu e dat cel al proprietarilor de case care ar putea aduce acasa soareci si apoi sa puna menajera sa-i prinda, sau guvernele care sa puna oamenii sa construiasca poduri care nu sunt, de fapt, de vreun folos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.