Coreea de Nord a oferit o alternativa inedita la plata datoriilor catre Guvernul ceh: ginseng in valoare de 10 milioane de dolari.
Oficialii cehi si liderii lumii se intreaba acum cum isi pot permite sa construiasca arme nuclare daca sunt o tara atat de saraca. Potrivit digitaljournal, Ministrul de Finante din Cehia a declarat ca au inceput negocierile pentru a ajuta tarile sarace din Asia sa-si plateasca datoria de 9.8 milioane de doalari, imprumut ce dateaza inca din 1980, cand Cehoslovacia facea parte din blocul comunist.

In aceasta perioada, Cehoslovacia i-a furnizat Coreei de Nord camioane, tancuri si diverse masinarii. Coreea de Nord a propus autoritatilor de la Praga, in cadrul unor discutii din luna iulie sa uite de 95% din datoria tarii, insa Cehia nu a acceptat deoarece este inacceptabil ca o tara care are bani sa construiasca misile nucleare, sa nu-si plateasca datoriile. Coreea de Nord a testat numeroase arme cu bataie lunga, vizand tari precum SUA, relateaza AP.

Liderul nord-coreean Kim Jong Il, care se confrunta cu mari dificultati financiare i-a oferit Republicii Cehe pana acum, 20 de tone de ginseng in valoare de 500.000 de dolari, insa oficialii de la Praga au respins insa oferta, propunand in schimb varianta de plata in zinc, deoarece pretiosul mineral poate fi vandut cu usurinta pe piata internationala, scrie Telegraph.co.uk.

Din lipsa de bani, oficialii nord-coreeni au propus varianta ginsengului. Insa, spre deosebire de tarile asiatice, consumul de ginseng in Europa este insa extrem de mic, de numai 1,4 tone pe an, astfel ca cehii au respins oferta.

Aceasta planta este un panaceu, un remediu universal pentru toate afectiunile, de la dureri de cap, pana la disfunctiile sexuale. In medicina alternativa este folosit ca si tonic, iar daca este utilizat in alimentatie este capabil sa amelioreze afectiuni ale diverselor functii din organism, creand rezistenta la diversi stimuli externi. In plus ginsengul nu creeaza niciun efect secundar, imbunatateste activitatea psihologica, este remediu pentru oboseala si revitalizare, mareste vitalitatea persoanelor batrane, mareste rezistenta la oboseala, facandu-i mai activi. In afara de cresterea energiei, ginseng contine steroizi. Acestia sunt la fel ca cei pe care ii secreta corpul uman si de aceea ginseng este folosit de atleti.

Citeste si:
Lista țărilor din Europa care percep o taxă pentru autoturisme
Lista țărilor din Europa care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.