In lipsa unui tratament adecvat, majoritatea baietilor care intra devreme la pubertate nu vor creste mai inalti de 1,55 metri, iar fetele nu vor depasi 1,5 metri in inaltime, sunt de parere medicii endocrinologi.
Fetele intra la pubertate de la varste tot mai fragede, este concluzia unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii la Spitalul de Copii din Cincinnati, potrivit MEDIAFAX. Oamenii de stiinta au constatat ca varsta medie a pubertatii a scazut mult, comparativ cu ultimii 20 de ani. Astfel, in era vitezei fetele ajung si la pubertate la varsta de 7-8 ani, relateaza cotidianul New York Times.

Prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinologie si doctor in stiinte medicale, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", a declarat pentru Gandul ca in Romania fetele intra la pubertate in jurul varstei de noua ani si jumatate. "Varsta medie la care fetele intra la pubertate este 12 ani si jumatate", adauga prof. dr. Dumitrache.

"Fenomenul nu este intalnit doar in randul fetelor, ci si al baietilor. Printre principalii factori care duc la aparitia pubertatii timpurii as nominaliza in primul rand alimentatia si sexualitatea psihica. Copiii sunt expusi la tot felul de materiale cu teme sexuale aparute in ziare, reviste si la televizor, iar acest lucru determina o intrare la pubertate la varste tot mai fragede", subliniaza medicul endocrinolog prof. dr. Constantin Dumitrache. Acesta adauga ca exista cazuri rare in care pubertatea se instaleaza in jurul varstei de doi-patru ani. "Aceste cazuri au drept factor principal cauze genetice sau tumorale", explica medicul. [STOP! Sa nu ne mai sexualizam fetitele!]

  • Pubertatea precoce, cancerul de san si sarcinile nedorite
Cresterea cazurilor de obezitate la copii poate juca de asemenea un rol urias, deoarece grasimile corpului produc hormonii sexului. Unii cercetatori au suspectat de asemenea si chimicalele din mediul inconjurator, care accelereaza functiile estrogenului, care la randu-i pune in viteza ceasul pubertatii. Aceasta problema ii priveste pe specialisti atat din punct de vedere medical, cat si psihosocial.

Potrivit Msnbc, studiile au mai ajuns si la concluzia ca o menstruatie precoce poate conduce la riscul dobandirii cancerului de san, deoarece acesta este rezultat in urma expunerii indelungate la hormonii estrogen si progesteron, care hranesc anumite tumori. Alte studii au aratat ca fetele care experimenteaza o pubertate prematura tind sa-si piarda respectul de sine si au o imagine preconceputa despre corpul lor, deoarece va imaginati cat de greu poate fi pentru o fetita, care are mintea unui copil sa traiasca in corpul unei femei si sa faca fata avansurilor sexuale venite din parte baietilor sau barbatilor, sau sa se adapteze la fluctuatiile hormonale si impulsurile sexuale. De asemenea sunt mai predispuse sa ramana insarcinate la varste foarte fragede.

  • Care este varsta optima pentru intrarea in pubertate?
Potrivit specialistului Dr. Marcia E. Herman-Giddens, din cadrul Universitatii North Carolina, Chapel Hill, nu este o varsta standard la care fetitele pot atinge pubertatea. O fata are nevoie de anumite grasimi in corp pentru a-si incepe menstruatia, iar copilele care sunt malnutrite sau subnutrite pot avea intarzieri uriase ale pubertatii. In tarile dezvoltate, varsta pubertatii a coborat sistematic incepand cu secolele 19-20, cand nutritia a fost imbunatatita si bolile au putut fi tinute sub control, acest lucru fiind vazut ca un semn al progresului. Insa daca aceasta varsta continua sa scada, aceasta pubertate precoce va deveni patologica.
Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

Aceasta dezbatere a inceput odata cu un studiu publicat in 1977, de catre o echipa de cercetatori condusa de catre Dr. Herman-Giddens. In studiu, medicii pediatri din intreaga lume, au descoperit ca semnele pubertatii erau vizibile la fetite incepand de la 7-8 ani. In plus, au descoperit ca fetele de culoare intrau in pubertate, mult mai devreme decat caucazienele. Desi studiul a facut furori la vremea aceea, endocrinologii i-au sfatuit pe doctori si parinti sa ia masuri si sa nu se culce pe-o ureche, considerand ca aceasta situatie este normala.

De atunci mii de studii au fost publicate, argumentele continua, insa multi doctori accepta ideea ca fetitele cu o greutate corporala mai mare, se dezvolta mai repede. Alte studii au aratat ca hispanicele se maturizeaza mai repede decat albele. In noul studiu, cercetatorii vor sa se axeze mai mult pe chimicalele care polueaza mediul inconjurator, pentru a descoperi ce efect au acestea asupra maturizarii accelerate a copiilor si sa determine cum poate fi impiedicat surplusul de hormoni sexuali, din cauza caruia psihicul acestor copii are de suferit.

Citeste si:
Ce greutate și ce înălțime are Lorelei Bratu de la Asia Express:...
Ce greutate și ce înălțime...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.