Viitoarele cazuri de Alzheimer vor putea fi identificate cu cativa ani in avans, cu o acuratete de aproape 100%, gratie unui marker biologic prezent in lichidul cefalorahidian, potrivit unui studiu publicat in American Medical Association's Archives of Neurology.
Geert De Meyer, de la Universitatea Gent din Belgia, si colegii sai de la Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) au analizat datele provenind de la peste 400 de persoane de varsta a treia: 114 pacienti cu functii cognitive normale, 200 de pacienti cu tulburari cognitive usoare si 102 pacienti suferind de maladia Alzheimer, potrivit MEDIAFAX.

Oamenii de stiinta au identificat astfel un marker biologic care este prezent in proportie de 90% la pacientii suferind de Alzheimer, in proportie de 72% la persoanele suferind de tulburari cognitive usoare si de 36% la persoanele cu functii cognitive normale. Aceste rezultate au fost testate ulterior in cadrul unor grupuri de analiza mai mici.

In cadrul unui astfel de grup, 57 de pacienti suferind de tulburari cognitive usoare au fost monitorizati timp de cinci ani. Modelul s-a dovedit eficient, avand o acuratete de 100% in ceea ce priveste identificarea cazurilor de Alzheimer, au precizat autorii studiului.

Autorii lui subliniaza faptul ca "debutul propriu zis al maladiei Alzheimer (...) precede primele simptome cu 10 ani sau chiar mai mult". Faptul ca acest marker biologic este prezent la peste o treime dintre subiectii fara tulburari cognitive sugereaza ca maladia este activa si detectabila mult mai devreme decat se credea.

Oamenii de stiinta au incercat sa descopere un astfel de marker biologic pentru maladia Alzheimer inca din anii 1990.

Aproximativ 37 de milioane de persoane in lume, dintre care 5,3 milioane traiesc in Statele Unite ale Americii, sufera de dementa, cauzata in cea mai mare parte a cazurilor de maladia Alzheimer, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.