Argentina, o tara care in urma cu cativa ani se confrunta cu serioase probleme financiare, si-a gasit o sursa de venit neobisnuita. Din centralele nucleare argentiniene ies generatii de muste sterilizate cu ajutorul radiatiilor. Supranumite "mustele nucleare", acestea sunt o marfa foarte cautata pentru export in special in tarile care se confrunta cu probleme generate de suparatoarele insecte.

Roiurile de "muste nucleare", utilizate pentru a-si elimina "suratele", reprezinta una dintre fatetele industriei atomice din Argentina, care exporta, de altfel, centrale si combustibil nuclear in lumea intreaga, relateaza AFP. "Mustele nucleare sunt masculi sterilizati, care, impiedicand reproducerea, ajuta la exterminarea speciei", a explicat Dario Jinchuk, reprezentant al Comisiei nationale argentiniene pentru Energie Atomica. Brazilia si Israelul vor importa mustele modificate Musca se imperecheaza doar o singura data pe durata vietii, iar iradierea sa prin expunere la Cobalt 60 o face sa devina sterila, explica cercetatorul.

Gratie acestui procedeu au fost evitate in Statele Unite pierderi de circa 800 de milioane de dolari, sustine Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie. Argentina exporta aceste muste inclusiv in Valencia, in Spania. Dar si Brazilia, si Israel se afla in faza de negociere a unor contracte de import a "mustelor atomice" pentru a-si proteja propriile recolte. In Argentina, doua uzine din vestul tarii iradiaza circa 120 de milioane de muste pe an, la Mendoza si la San Juan. "Produsele" lor sunt destinate livezilor de lamai, piersici, prune si caise din intreaga tara.

Exportul de muste iradiate nu aduce, desigur, cele mai mari beneficii industriei nucleare argentiniene insa reprezinta o sursa buna de venit, iar resursele de insecte sunt practic inepuizabile.

Libertatea

Sursa: LibertateaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.