Un copil de sase ani ce are agatat de spate un rucsac uzat cu Spider-Man sta pe marginea unui rau noroios in timp ce o barca se aproprie tot mai mult de el. Barca este de fapt o sala de clasa – o solutie extrem de creativa la inundatiile din Bangladesh, o tara greu afectata de incalzirea globala si de criza mondiala, care a accentuat nivelul saraciei din tara asiatica.

Nu avem bani sa cumparam nimic. Primim totul pe gratis: creioane, carti”, a explicat micul scolar, citat de CNN.

“Scolile plutitoare” sunt extrem de utile deoarece le permit copiilor accesul la educatie in sezonul de inundatii, cand drumurile devin aproape inacesibile din cauza noroiului. Salile de clasa - barca plutesc pe rauri de la sat la sat, luand pentru patru ore pe zi, sase zile pe saptamana, elevii care asteapta pe docuri. Fiecare clasa are aproximativ 30 de elevi, care gratie acestor scoli, nu sunt nevoiti sa parcurga distante mari pe drumurile innoroiate.

Pe langa salile de clasa plutitoare, elevii au si biblioteci si sali de informatica plutitoare.

Topirea ghetarilor din Himalaya, impreuna cu inundatiile cauzate de furtunile din ultima perioada, a cauzat valuri de ingrijorare printre locuitorii Bangladeshului, deoarece fasiile de pamant pe care acestia le numesc “acasa” se scufunda incetul cu incetul. De la an la an, perioada ploioasa din aceasta zona a globului, musca tot mai mult din uscat.

ONU estimeaza ca pana la finalul acestui secol, 18% din Bangladesh vor disparea, lasand in urma 30 de milioane de persoane fara casa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.