Enel a inaugurat joi, 15 iulie 2010, centrala Archimede La Priolo din Siracuza, Sicilia sau prima centrala solara din lume care utilizeaza o tehnologie pe baza de sare topita cu o centrala in ciclu combinat. Alaturi de directorul general executiv al Enel Fulvio Conti, la ceremonie au participat ministrul Mediului, Stefania Prestigiacomo, presedintele provinciei Siracuza, Nicola Bono, si primarul orasului Priolo Gargallo, Antonello Rizza.

Centrala Archimede este prima din lume care utilizeaza saruri topite drept fluid pentru transferul de caldura si este, de asemenea, prima din lume care integreaza o facilitate in ciclu combinat pe gaze naturale si o centrala termica solara in vederea generarii de electricitate, se arata intr-un comunicat al companiei Enel.

Archimede poate colecta si depozita caldura soarelui pentru mai multe ore pentru a o utiliza in generarea de electricitate pe timp de noapte sau atunci cand cerul este innorat. Acest lucru permite depasirea limitelor obisnuite in ce priveste aceasta sursa regenerabila, care poate fi folosita doar atunci cand natura o permite.

Tehnologia termodinamica solara utilizeaza un set de oglinzi parabolice prin care razele soarelui sunt concentrate pe tuburi care conduc lichidul. Acesta este colectat in rezervoare speciale si poate fi folosit pentru a alimenta un generator pe aburi. Aburul la temperatura ridicata si presiunea misca turbinele din centrala in ciclu combinat adiacenta pentru a genera electricitate atunci cand este nevoie, reducandu-se astfel consumul de combustibil fosil. Tehnologia speciala folosita la centrala din Priolo a fost dezvoltata de Enea.

Sarurile topite utilizate in sistem reprezinta o combinatie intre nitrati de sodiu si potasiu, care pot acumula caldura pentru o perioada indelungata de timp.

Citeste si:
Enel întrerupe joi curentul în mai multe zone din București, Ilfov...
Enel întrerupe joi temporar...

Centrala solara are o capacitate de circa 5 MW, ceea ce reprezinta economii anuale de 2.100 tone echivalent petrol, reducand emisiile de carbon in atmosfera cu circa 3.250 tone.

Centrala termica solara are o arie de circa 30.000 m2 de oglinzi (colectori parabolici) care concentreaza lumina soarelui pe tuburi cu o lungime de 5.400 m, care conduc fluidul de sare topita. Energia termica ce este colectata de sistem produce abur la presiune ridicata, transportat apoi in turbinele centralei pentru a produce electricitate, reducand consumul de combustibili fosili si, in consecinta, crescand performanta legata de mediu a centralei in ciclu combinat.

Colectorii solari (oglinzile parabolice si tuburile sau receptorii), impreuna cu un generator pe abur si doua rezervoare pentru depozitarea caldurii - unul rece si unul cald - alcatuiesc partea solara a sistemului.

In timpul zilei, cand soarele straluceste, fluidul termic din rezervorul rece este transportat prin reteaua de colectori parabolici, unde este incalzit la o temperatura de 550°C si injectat in rezervorul cald. Aici este depozitata energia termica. Fluidul este apoi preluat din rezervorul cald pentru a produce aburi la presiune si temperaturi inalte, fiind transportat la centrala Enel in ciclu combinat din apropiere, unde contribuie la generarea de electricitate.

Citeste si:
Nicușor Dan: „O să avem o centrală provizorie la Titan”
Nicușor Dan: „O să avem o...

Sistemul permite centralei sa genereze electricitate in orice moment al zilei si indiferent de conditiile meteorologice, pana cand energia depozitata este epuizata.

Centrala se numeste Archimede datorita oglinzilor parabolice mari folosite pentru a capta razele soarelui, care amintesc de oglinzile pe care se spune ca Archimede le-a folosit pentru a incendia navele romane care inconjurau Siracuza in timpul razboiului punic din 212 i. Hr.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.