Opt alpinisti din Arad vor pleca intr-o expeditie in Kazakhstan, care are ca punct final varful Khan Tengri, din lantul muntos Tien Shan, aflat la granita dintre Kazakhstan si Kirghistan, al carui punct maxim de inaltime este situat la 7.010 metri.

Daca va reusi sa ajunga pe varf, aradeanul Sergiu Jiduc, de 19 ani, va deveni cel mai tanar roman care reuseste sa ajunga la o asemenea altitudine, relateaza NewsIn.

Alpinistii care vor pleca spre Khan Tengri au intre 19 si 50 de ani si fac parte din doua asociatii, “Explorer” - Minerva Vincze, Sergiu Jiduc, Aurel Salasan, Ovidiu Gavanescu, Ioan Filip, Virgil Ban - si “Altitudine” - Marius Orban, Sergiu Sirbu.

Expeditia va dura aproximativ o aproximativ o luna, intre 23 iulie - 19 august, iar alpinistii vor avea de parcurs mai multe etape, cu opriri in doua tabere principale - la 2.200 m pentru aclimatizare si la 4.000 m pe ghetarul Inzlchek, al treilea ghetar montan ca altitudine din lume - si in trei tabere superioare la altitudini de 4.500 m, 5.500 m si 5.900 m.

“Ne pregatim pentru aceasta expeditie de aproape un an. Speram sa avem noroc ca timpul sa tina cu noi. Este un factor extrem de important in reusita expeditiei. Suntem la a doua expeditie de o asemenea anvergura, prima fiind in anul 2008, pe varful Aconcagua, la 6.962 m altitudine. Multumim Consiliului Judetean si sponsorilor pentru sprijinul acordat, sprijin fara de care nu puteam sa ne gandim la aceasta plecare
”, a declarat Virgil Ban, Asociatia Explorer.

  • Inaltimea muntelui Khan Tengri, care in limba de origine turca uighura inseamna „Stapan al cerului“ sau „Stapan al spiritelor“, este de 6.995 de metri, din punct de vedere geologic, insa stratul de gheata care acopera varful are 15 metri, astfel ca, in cercurile alpinistilor, 7.010 metri este considerata inaltimea totala masivului.
Khan Tengri este alt doilea varf ca inaltime din lantul Tian Shan, fiind depasit doar de Jengish Chokusu (7.439 m), aflat la cativa kilometri spre sud.

Prima ascensiune a varfului Khan Tengri a fost efectuata in 1931 de o echipa din Ucraina, condusa de Mikhail Pogrebetsky.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.