Tehnologia face oamenii mai fericiti, iar femeile beneficiaza de ea mai mult decat barbatii, potrivit unui studiu global realizat de catre British Computer Society.
Potrivit cercetatorului in studii sociale, Michael Willmott, tehnologiile au un impact benefic asupra oamenilor deoarece le confera o senzatie de control si libertate, care “le transmite o stare de bine si fericire"

Potrivit TgDaily, raportul denumit “Bonusul Informatiei: Poate sa sa faca tehnologia mai fericit?” a fost realizat pe baza unei analize a organizatiei World Values Survey si contine feedback-ul a peste 35.000 de persoane din intreaga lume. In chestionar au fost incluse si persoane cu venituri destul de mici si cu calificative educatiuonale joase, dar care beneficiaza de tehnologii.

Primul aspect socant care a reiesit in urma studiului a fost ca femeile din tarile in curs de dezvoltare beneficiaza mai mult de pe urma tehnologiilor decat cele din tarile cele mai dezvoltate din lume. Motivul pentru care femeile benefeciaza mai mult de beneficiile tehnologiei, dupa cum precizeaza si autorul studiului, este pentru ca acestea au un rol moral central in familie, iar gadgeturile le usureaza capacitatea de a jongla cu responsabilitatile familiale.

"Societatea informationala, asa cum o vad cercetatorii ar trebui sa fie un loc unde informatia si tehnologia sunt folosite pentru a imbunatati si spori satisfactiile in viata si de a ajuta la indeplinirea telurilor personale si collective, nu de a le eroda sau submina”, a declarat Elizabeth Sparrow, presedintele institutului de cercetare IT, BCS. Iar tocmai aici intervine tehnologia pentru a ajuta oamenii.

Reversul medaliei

In acelasi timp, exista si cercetatori care nu agreeaza ideea ca gadgeturile sunt benefice omului. Spre exemplu, Amichai-Hamburger, directorul Centrului de cercetare a Psihologiei Internetului, a declarat intr-un articol pentru New Scientist ca tehnologia are un impact negativ in starea generala a oamenilor facandu-i sa piarda timp pretios atat la job, cat si acasa. Acesta declara: "Avem nevoie de noi metode prin care sa recuperam acea uriasa perioada de timp pe care am cedat-o tehnologiei, sa ne recastigam suprematia asupra ei si sa invatam sa o folosim intr-un mod sanatos si pozitiv".

Citeste si:
Care sunt cele mai importante beneficiile ale activităților de...
Care sunt cele mai importante...

Pentru a intari ideea studiului, fie ca suntem tineri sau batrani, suntem toti fiinte sociale si toti avem nevoie intr-o masura sau alta de facilitatile oferite de tehnologii, explica cercetatorul Trajectory Partnership, Paul Flatters, citat de BBC. Acesta adauga ca "posesia de gadgeturi este un simbol al statutului social in foarte multe culturi, la fel cum a detine un computer este considerat sinonim cu o buna educatie in intreaga lume". In concluzie, nu gadgeturile in sine ne fac fericiti, ci mai degraba ceea ce reprezinta acestea in perceptia noastra si modul in care acestea ne ajuta sa pastram legatura cu cei dragi noua si sa rezolvam unele situatii din viata de zi cu zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.