De cativa ani este la moda sa fii Zen. Dar nu multi sunt cei care stiu ce inseamna cu adevarat acest curent, de cand a inceput si ce presupune punerea lui in practica.

Se spune ca Zen este un budism adaptat pentru Japonia, raspandirea cea mai larga avand loc in perioada Evului Mediu, cand devine religia oficiala a samurailor.

Zenul reprezinta transmisia practicii zazen, o practica realizata zilnic in pozitia de sezut, cu picioarele incrucisate, in acest timp avand loc unificarea corpului si a mintii. Astfel, sunt abandonate toate ideile personale, gandurile rele, persoana respectiva detasandu-se de complicatiile mintii umane, egoiste.

Filosofia Zen este introdusa in Europa inca de la inceputul secolului al XX lea si, cu trecerea anilor, devine tot mai popular, din ce in ce mai multe persoane bucurandu-se de beneficiile acestui vestit curent.

1. Elimina tensiunea

“Stresul este sentimentul pe care il simţi atunci cand percepi o diferenta intre ceea ce ai si ceea ce vrei. Cu cat diferenta este mai mare si cu cat chestiunea este mai importanta pentru tine, cu atat mai mare este potentialul pentru stres” spunea John E. Newman. Stai pentru cateva minute pe un scaun, detaseaza-te de tot ce-i in jurul tau si incearca sa respiri regulat. Acest exercitiu te ajuta sa te relaxezi si sa te incarci cu energie.

2. Fii pozitiva!

In momentul in care iesi din casa, uite-te in oglinda si afiseaza un zambet larg, care sa emane fericire. Incearca sa pastrezi acest zambet pentru ca, pe langa faptul ca iti da o stare de bine, ii motiveaza si pe cei din jurul tau sa invete sa se relaxeze cu adevarat.

3. Scapa de dureri

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Montreal au aratat ca meditatia Zen are efecte directe asupra sistemului nervos central crescand pragul de sensibilitate in fata durerii. Astfel, in urma studiului a fost constatata scaderea durerii, in medie, cu 18% la practicantii acestei filosofii.

4. Design interior

Intr-o societate ce devine tot mai numeroasa si agitata, curentul Zen a inspirat designerii sa gaseasca o solutie pentru a realiza un decor relaxant, atractiv, care sa reprezinte o oaza de liniste.

Citeste articolul integral pe kudika.ro.

Citeste si:
13 curiozitati fascinante despre zambet
13 curiozitati fascinante...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.