Fost deputat CDU, doctor in stiinte juridice Heinz Guenther Huesch, face o dezvaluire socanta: intre anii 1968-1989, a negociat cu regimul comunist din Romania "vanzarea" a peste 200.000 de etnici germani.
Intr-un articol publicat de Romania Libera, Huesch, fost negociator sef din partea RFG, povesteste cum a primit in 1968, din partea guvernului cancelarului de atunci, Kurt Georg Kiesinger, misiunea de negocia cu Romania conditiile plecarii etnicilor germani.

Atributiunile sale dinainte de prabusirea regimului Ceausescu, erau o "afacere extrem de riscanta la acea vreme", dupa cum Heinz Guenther Huesch insusi marturiseste, insa era sprijinit de catre Crucea Rosie Germana, scrie ziarul german Siebenbuergische Zeitung.

Intreaga tranzactie intre Romania si Germania l-a fortat pe Huesch sa poarte peste 1.000 de runde de negocieri, mergand pe un soi de intelegere tacita si confidentialitate. Fiecare "suflet vandut" avea un pret diferit, in functie de categoria sociala din care facea parte.

Platile pentru nemtii nostri nu s-au facut niciodata in Romania. Totul a inceput la Paris, Viena, Roma, Stockholm sau Copenhaga. Se platea cu bancnote de 1.000 de marci. Banii erau numarati, pusi in plic, iar acesta era sigilat. In urma studiilor din arhivele politice ale Ministerului german de Externe, s-a descoperit ca in perioada 1968 - 1989 s-a platit circa un miliard de marci germane pentru rascumpararea etnicilor germani din Romania, scrie Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.