O stare de luciditate si o memorie de invidiat se pot obtine in timp, prin exercitiu, ordine si atentie.

  • Evitati depresiile si stresul
Aceste stari trebuie minimizate pe cat posibil, deoarece cresc nivelul de cortizol, numit si hormon de stres. Cortizolul afecteaza hipocampul cu precadere, care "se ocupa", printre altele, de memoria de scurta durata. Ne trezim astfel ca am uitat pur si simplu detalii stabilite intr-o conversatie telefonica, intr-o sedinta si asa mai departe. Trebuie sa stim exact cum sa ne relaxam, cat sa muncim, cat de eficient putem munci si cum lasam anumite sarcini sau probleme sa ne afecteze, recomanda Healthy.

  • Faceti miscare
Viata a devenit din ce in ce mai sedentara pentru multi dintre noi. Uitam sa facem miscare in aer liber, sa mergem la sala sau macar sa facem exercitii elementare in casa, pentru doar 30 de minute pe zi. Circulatia este esentiala pentru creier si, implicit, pentru memorie, deoarece pe calea vaselor sangvine ajung nutrientii si oxigenul la creier. Astfel, un creier bine hranit va functiona de minune. Mai mult, miscarea zilnica imbunatateste circulatia generala, reduce stresul si creste buna dispozitie.

  • Divide si cucereste!

Nu poti memora un lucru si frustrarea se acumuleaza? Imparte totul in grupuri asemanatoare si invata-le pe rand. Spre exemplu, invatam foarte usor un numar de telefon cand primele patru cifre, urmatoarele trei si apoi ultimele 3. Ganditi-va ca faceti din informatii un puzzle: grupati mai intai piesele in functie de culoarea fiecareia, dupa care incercati sa le combinati.
  • Repetitia, mama invataturii
Lasand la o parte scolastica in sensul ei pur, trebuie sa intelegem ca un contact repetat cu aceeasi informatie duce la sedimentarea ei puternica. Este perfect valabil si la partea practica: daca repetam la pian cateva ore pe zi, devenim din ce in ce mai buni!
  • Memoreaza detaliile

Gandeste-te la drumul spre casa in care ai copilarit si pe care il faceai de la scoala, in fiecare zi. Stiai bine fiecare detaliu, obiect sau vecin. Cand inveti, incearca sa memorezi fiecare informatie noua, legand-o de aceste lucruri. Ia un curs, de exemplu, coreleaza toate numerele cu numerele unor case, da numele proprii unor vecini, pune culorile prin curtile fiecaruia sau plaseaza detaliile in locurile prin care te-ai jucat.
Citeste si:
Teo Trandafir și-a pierdut memoria după 5 anestezii generale: Nu...
Teo Trandafir și-a pierdut...

Descopera alte solutii pe Healthy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.