Inginerii de la IBM au realizat cea mai mica harta 3D a lumii, atat de mica incat 1.000 de astfel de harti ar incapea intr-un bob de sare.
Harta masoara 22 pe 11 micrometri si este incastrata pe suprafata unui polimer. Cum fiecare 8 nanometri corespund cu 1.000 de metri altitudine, Muntele Everest de pe aceasta harta are 64 de nanometri. Potrivit Popsci.com, opera compusa din 500.000 de pixeli, a fost realizata prin colaborarea cercetatorilor gigantului IT, IBM din trei tari.

Punctul culminant al tehnicii realizarii harti a fost atins cand liderul proiectului, Urs Duering, a realizat ca ca se pot face forme 3D la scala nanometrica incercand sa scoata material, in loc sa adauge. Astfel, pentru realizarii ineditei harti 3D, cercetatorilor le-au trebuit doar 2 minute si 23 de secunde.

Aceasta metoda tehnica deschide noi perspective pentru dezvoltarea obiectelor in nano-marimi, in domenii precum electronica, cipuri, medicina, stiinte naturale si optoelectronica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.