Parul roscat este apreciat astazi pentru culoarea sa intensa si aparte, iar femeile roscate sunt considerate seducatoare, atragand precum un magnet privirile barbatilor.
Prejudecatile legate de culoarea parului au existat insa dintotdeauna, iar de-a lungul timpului cele mai expuse acestora au fost persoanele cu parul roscat. Roscatul parului a fascinat, a inspaimantat, a uimit, a starnit ura nejustificata a oamenilor.

De-a lungul timpului si a istoriei, persoanele cu parul de foc au fost temute si venerate, urate si adorate, denigrate sau ridicate in slavi si nicio alta culoare a parului nu a dat nastere unor sentimente, superstitii si credinte mai diversificate si mai contrastante. Garbo ne prezinta cateva superstitii si lucruri extreme de interesante despre parul roscat pe care probabil nu le stiai:
  • In mitologia greaca se credea ca dupa ce mor, oamenii cu parul rosu se transforma in vampiri, iar vechii egipteni considerau culoarea roscata a parului a fi aducatoare de ghinion. Periodic, acestia inchinau tribute zeitatilor in care fecioare roscate erau arse de vii pentru a le estompa culoarea.
  • In timpul Evului Mediu, parul rosu era perceput drept o culoare a diavolului, iar despre copiii care s-au nascut cu parul roscat se credea ca au fost conceputi prin “pangarire”, in timpul relatiilor sexuale din timpul menstruatiei.
  • In timpul inchizitiei spaniole, persoanele cu parul de culoarea rosu erau considerate a fi vrajitoare si arse pe rug, parul roscat fiind o dovada graitoare a faptului ca posesorii sai au furat foc din iad. In vremuri de demult, si in Germania, parul roscat natural era considerat o particularitate a vrajitoarelor.
  • Asocierea parului rosu cu lipsa de incredere si “necuratul” s-a pastrat intr-o anumita proportie si in era moderna Adolph Hitler a interzis persoanelor roscate natural sa se casatoreasca intre ele, temandu-se ca acestea sa nu dea nastere unor progenituri pe care le caracteriza drept “deviante”.
  • Se credea ca parul roscat semnaleaza siretenia, istetimea, prefacatoria sau falsitatea, dar si vanitatea si gelozia. Unii oameni se fereau de privirile patrunzatoare ale purtatoarelor de par rosu caci se credea ca acestea au puterea de a deochia.
  • Daca o persoana avea suvite rosii in crestetul capului sau pe crestet, se considera ca acea persoana o sa fie instarita si o sa aiba noroc de avutie. Cercetatorii afirma ca pigmentul rosu al parului a aparut pentru prima oara in nordul Europei in urma cu mii de ani, ca o mutatie a unei anumite gene. Prima fiinta umana roscata care a calcat pe acest pamant a trait insa in urma cu 50 000 in Africa, de unde s-a stabilit ulterior si in Europa.
  • Perceptiile asupra persoanelor roscate au fost de cele mai multe ori negative, existand chiar si persoane care sufera de gingerofobie (fobia, teama nejustificata de oamenii roscati). Persoanele roscate au fost percepute insa si pozitiv, spre exemplu –Micuta Sirena sau Lilith, prima sotie a lui Adam. Printre personalitatile faimoase ale istoriei care se bucurau de culoarea roscata a parului se numara Lucille Balli, Galileo, Vincent van Gogh, Ginger Rogers, Winston Churchill, Emily Dickinson, regina Mary a Scotiei, Red Skelton si Molly Ringwald.
Click aici pentru a descoperi multe alte superstitii inedite despre parul roscat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.