Raspunsul Indiei la "Brokeback Mountain", pelicula "Dunno Y", prima productie din istoria cinematografiei indiene in care este prezentat un sarut intre persoane de acelasi sex, va fi lansat in cinematografe in cateva saptamani, potrivit presei britanice.
Pelicula este gata de lansare, insa criticii se intreaba daca publicul indian este pregatit pentru un astfel de film. "Dunno Y" este povestea unui barbat care viseaza sa devina model si care calatoreste in Mumbai pentru a-si cauta viitorul. Acesta se implica intr-o relatie homosexuala, in mare parte pentru a-si lansa cariera de model, relateaza NewsIn.

Ashok Row Kavi, editorul Bombay Dost, prima revista indiana dedicata homosexualilor, spune ca pelicula arata bine si ca se ocupa de complexitatea problemei de a fi gay in India, o tara unde tabu-urile sunt inca foarte puternice.

Timp de zeci de ani Bollywood-ul a evitat chiar prezentarea unui sarut intre cupluri heterosexuale, din pelicule fiind cenzurate aceste imagini. In 2010 a fost lansat filmul "Love, Sex … and Dhokha" care include scene de sex intre persoane heterosexuale. Lansarea peliculei a dat nastere unei dezbateri in presa, insa a provocat putine discutii in public. Cele mai explicite scene din film au fost insa cenzurate.

"Revolutia sexuala a inceput la Bollywood de o jumatate de deceniu. Sarutul este acum acceptabil pentru majoritatea vedetelor tinere, iar tinerii regizori raspund unui public aflat in dezvoltare", spune criticul de film Anupama Chopra.

In India homosexualitatea ramane insa un subiect tabu. Bollywood-ul a incercat sa descrie relatia intre persoane de acelasi sex in pelicula "Dostana" din 2008, in care erau prezentati doi barbati care se prefaceau a fi gay pentru a convinge o doamna sa ii permita fiicei sale sa le fie colega de apartament.

In urma cu o saptamana un festival dedicat filmelor cu tematica homosexuala a atras multi spectatori in Mumbay. Organizatorii festivalului au fost insa grijulii cu selectia filmelor, pentru a nu rani sensibiliatea indiana, 30 de pelicule fiind respinse din diverse motive.

Activistii din domeniu se tem insa ca pelicula "Dunno Y" va provoca o revolta in randul conservatorilor politici si religiosi, multi dintre acestia impotrivindu-se recent interzicerii legii potrivit careia homosexualitatea era pedepsita in India cu pana la 10 ani de inchisoare.

Regizorul peliculei Sanjay Sharma a declarat recent ca publicul indian este destul de matur pentru a face fata povestii si ca nu crede ca vor fi probleme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.