O ciuperca tropicala rara, dar potential letala, care produce infectii pulmonare, a infectat zeci de oameni si animale pe coasta de nord-vest a Pacificului si cercetatorii avertizeaza ca s-ar putea raspandi, relateaza CNN.
Ciuperca, denumita Cryptococcus gattii (sau C. gattii), a infectat in ultimii cinci ani zeci de oameni si animale - inclusiv pisici, caini si delfini - in Washington si Oregon. Desi este rara, ciuperca are o rata a mortalitatii de 25% in randul oamenilor care s-au infectat, scrie NewsIn.

Simptomele infectiei sunt dureri pectorale, tuse persistenta, insuficienta respiratorie, febra si pierdere a greutatii. Ciuperca poate provoca meningita, dar poate fi tratata totusi cu medicamente antifungice.

C. gattii este prezenta in sol si copaci, dar expertii nu au reusit sa determine cum patrunde in caile respiratorii umane si nici care este perioada de incubatie.

O echipa de cercetatori in genetica si microbiologie de la Universitatea Duke a descoperit o tulpina noua si deosebit de periculoasa a ciupercii. Tulpina, izolata in Oregon, este extrem de virulenta. "Deocamdata amenintarea e mica, dar pe masura ce numarul cazurilor creste, ar putea deveni un motiv de ingrijorare", spun cercetatorii.

Noua tulpina ar putea contamina California de Nord si alte regiuni invecinate, spun cercetatorii. Alte variante de tulpini ale ciupercii au fost depistate la oameni in San Francisco si Los Angeles si in cavitatea nazala a unui delfin la San Diego.

Ciuperca isi are originea la tropice, dar s-ar putea sa fi fost adusa in America de Nord odata cu importurile de plante sau copaci, spun expertii. Prezenta ei a fost semnalata prima data pe continentul nord-american in 1999, in Vancouver Island, in largul coastelor British Columbia, unde in cele din urma a infectat peste 200 de oameni, iar rata mortalitatii a fost de 9%. Din Canada, ciuperca a trecut probabil in Statele Unite undeva inainte de 2005, cand au fost inregistrate primele infectii in Washington si Oregon.

Noua tulpina descrisa de cercetatorii de la Universitatea Duke pare sa fi suferit mutatii relativ recent si apare atat la oameni, cat si la pisici, caini si alte animale.

In trecut, C. gattii parea sa provoace probleme in special oamenilor cu sistem imunitar deficient, cum ar fi cei infectati cu HIV, dar noua tulpina provoaca simptome respiratorii si meningite si la oamenii sanatosi.

Desi nu se stie cum se contamineaza oamenii, cercetatorii considera putin probabila contaminarea interumana sau intre oameni si animale si de aceea specialistii considera ca ciuperca mutanta nu se raspandeste la bordul avioanelor sau al altor mijloace de locomotie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.