Cercetatorii lucreaza la tot felul de medicamente de imbunatatire a performantelor cerebrale, care ar putea deveni la fel de banale ca aspirina

O simpla pastila va elimina, in viitor, dificultati pe care astazi le consideram aproape insurmontabile: sa ne amintim un numar de telefon, sa fim pregatiti de examene sau sa ne lasam de fumat, releva "The Guardian", citand concluziile unui seminar privind perspectivele in domeniul medicamentelor-minune destinate imbunatatirii performantelor intelectuale, desfasurat la Londra.

Pana acum doar romanele SF vorbeau despre pastilele care imbunatatesc memoria sau inteligenta. Cercetatorii britanici din domeniile psihologiei si neurologiei admit astazi ca, in curand, va exista cate o pilula pentru toate problemele cerebrale, iar consumul unor astfel de produse va deveni la fel de banal ca a bea o cafea. "Ne apropiem cu pasi repezi de o era in care vom lua pilule pentru a gandi mai iute, pentru relaxare, pentru a dormi mai bine sau chiar pentru a ne modifica in mod subtil dispozitia, ca sa fim in ton cu prietenii nostri", a declarat sir David King, consilierul pe probleme stiintifice al premierului britanic.

Muncesti mai mult si mai bine

Substantele care actioneaza asupra creierului au devenit deja un lucru obisnuit. Multi oameni nici nu-si mai pot incepe ziua fara cafeina sau nicotina, doua substante care "baga in priza" creierul. In plus, medicamentele create pentru tratarea unor boli degenerative ale creierului, precum maladia Alzheimer, sunt din ce in ce mai folosite de oamenii sanatosi pentru a le imbunatati perceptia, memoria, capacitatea de planificare sau gandirea.

Spre exemplu, medicamentul Ritalin, prescris in Marea Britanie pentru copiii cu deficit de atentie, este folosit de cei sanatosi pentru a le creste performantele intelectuale. Acesta imbunatateste memoria activa, spre exemplu abilitatea de a-ti aminti un numar de telefon, dar si capacitatea de a planifica ceva, ca atunci cand joci sah. Substanta te determina sa aloci mai mult timp reflectiei privind o anumita problema, sporind astfel sansele de a ajunge la o rezolvare optima. Alt medicament, Modafinil, este deja folosit de armata SUA pentru a-si tine soldatii in stare de veghe si alerti in cazul unor misiuni dificile. Potrivit cercetatorilor, Modafinilul este bun pentru angajatii care petrec multe ore obositoare la serviciu. Medicamentul a mai fost folosit si tratamentele aplicate dependentilor de cocaina, dovedindu-se ca provoaca efecte similare acestei substante, dar fara sa creeze dependenta.

Drog antidrog

Alte medicamente au fost testate ca un soi de "vaccinuri" impotriva unor substante nocive precum nicotina, alcoolul sau cocaina, care determina sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva acestora. Dependenta de substantele nocive ar putea fi inlaturata si de medicamente menite sa produca amnezii selective. Ele se pot dovedi foarte eficiente si in cazul persoanelor care sufera de tulburari cauzate de traume.

Oamenii de stiinta spun insa ca societatea ar trebui sa decida modul in care vor fi folosite aceste noi medicamente.

Spre exemplu, daca medicamentele de imbunatatire a performantelor la examene devin foarte raspandite, atunci elevii s-ar putea vedea nevoiti sa se supuna testelor antidoping, asemeni sportivilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.