Descopera 6 minciuni spuse de catre oameni celebri, din cele mai vechi timpuri!
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni a fost un artist desavarsit al renasterii, captivandu-ne inca de la primul contact cu cartile de istorie simpla sau a artei. Putini stiu insa ca Michelangelo si-a inceput cariera artistica printr-o minciuna. Impreuna cu un bun amic, adolescentul de 21 de ani realizeaza o sculptura care reprezenta un inger sezand pe un soclu si o face sa para foarte veche numai pentru a o vinde pe o suma frumoasa cardinalului, un om iubitor de antichitati. Cum viata in Caprese nu era chiar roz si tatal sau se lupta ca sa-si intretina familia, Michelangelo cel aflat pentru jumatate de an la Florenta, recurge la o farsa. Impreuna cuLorenzo di Pierfrancesco de' Medici, cei doi pun la cale un plan ingenios si il duc pana la final. Cardinalul Raffaele Riario afla intr-un sfarsit ca a fost pacalit, insa cere sa i se restituie suma numai din partea prietenului viitorului artist. Sculptura era atat de bine realizata, incat isi merita cu siguranta banii platiti celui ce avea sa fie unul dintre cei mai mari artisti ai lumii...

Oricine voia in copilarie sa devina explorator (una dintre cele mai dorite meserii, nu-i asa?) se reporta la Marco Polo, Columb, capitanul Cook sau Magellan. Primul a fascinat lumea inca de la mijlocul secolului al XIII-lea, cand a plecat impreuna cu Kublai Khan, tatal si unghiul sau intr-o calatorie de peste 24.000 de kilometri. Polo povesteste in cartea sa Il Milione despre aventurile prin Tibet, Mongolia si China, unde a fost numit si emisar special. Dupa 24 de ani, toti aveau sa se intoarca intr-o Venetie aflata in razboi. Tot ce a aparut in cartea sa a fost pus ulterior sub semnul intrebarii. Atatia ani petrecuti in China si Polo nu apare in niciun document oficial de acolo. Autoarea sceptica Frances Wood vorbeste in cartea "Did Marco Polo Go to China?" despre toate neclaritatile din textul original si conchide ca Marco a calatorit pana in bazinul Marii Negre, de unde a aflat de la altcineva despre Mongolia si China, incercand apoi sa cosmetizeze totul intr-o carte frumoasa de calatorii, numai pentru a o vinde!

In anul 1769, sahul era popular din cale-afara, fiind jucat de mai toate clasele sociale. Va vine sa credeti ca inca de pe atunci a existat un "computer" capabil sa bata orice fiinta umana? Nici noua! Cu toate acestea, un fel de computer asezat cu multa grija intr-un robot construit din lemn, cu chipul si infatisarea unui turc, facea pe atunci inconjurul lumii si le demonstra tuturor cine este seful in jocul de strategie. "Turcul", caci asa i se spunea inventiei, fusese realizat de catreWolfgang von Kempelen (un baron ungur), maestru care a reusit astfel sa-i invinga pe Benjamin Franklin sau chiar pe Napoleon Bonaparte. Dar cum este posibil? Turcul ducea dupa el o masa speciala pe care era asezata tabla de joc. Inauntru, un om genial (la propriu si la figurat), manuia o serie de mecanisme care controlau mainile din lemn, realizand astfel mutarile. Era loc suficient pentru un om normal, cu toate acestea, nici cei doi conducatori, nici Edgar Allan Poe nu s-au prins de smecherie. Turcul a calatorit prin toata lumea, fiind in cele din urma mistuit intr-un incendiu, in Philadelphia (1854).

Click aici
pentru a descoperi alte 3 minciuni incredibile.

Citeste si [4 farse iesite din comun]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.