O expeditie britanica in Marea Caraibelor a descoperit ceea ce pare a fi cele mai adanci cratere vulcanice din lume, la aproximativ 5000 de metri adancime.
Craterele, care sunt defapt niste gaura hidrotermale, sunt localizate la aproximativ 5,000m (3.1 mile) in Groapa Cayman, Marea Caraibelor. Eruptiile vulcanice, constand in apa scuipata din aceste cratere sunt de fierbinti incat pot topi chiar si plumbul, scrie BBC News.
Echipa, condusa de Centrul National de Oceanografie de la Universitatea Southampton, navigheaza prin Caraibe si prin Oceanul Sudic pe vasul de cercetare stiintifica James Cook. Expeditia Southampton din Groapa Cayman, a fost realizata cu ajutorul unui robot submarin denumit Autosub6000, realizat de catre inginerii de la Centru le Oceanografie Nationala. Potrivit TG Daily, Alaturi de acesta a mai fost lansat in adancuri si alt veficol marin, HyBIS, folosit pentru filmarea craterelor.

Cele mai adanci cratere vulcanice subacvatice erau, pana acum, in mijlocul Atlanticului, la o adancime de 4.040m.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.