Militarii britanici vor primi sisteme ce le vor permite sa vada in timp real ce vad colegii lor in alte parti ale campului de lupta, dar si sa discute cu acestia ca si cum ar sta unii langa altii, fara ca inamicii sa le poata intercepta comunicatiile, relateaza The Times.

Inspirandu-se din sistemele folosite de jocurile video, precum Call of Duty, oamenii de stiinta lucreaza in prezent la un sistem ce va folosi dispozitive wireless care vor fi incorporate in echipamentele soldatilor.

Acestia nu vor trebui sa apese niciun buton, ci doar sa mearga si sa discute ca si cum ar purta o conversatie normala. Astfel, colegii lor vor auzi ce spun, iar cuvintele vor aparea si ca text pe un vizor.

Sistemul este atat de avansat incat va permite transmisia de date video, audio si text in timp real, in paralel, depasind cu mult capacitatile actuale ale retelelor wi-fi.

Frecventele folosite de militari vor avea o raza foarte scurta de actiune, ceea ce le va face practic de nedectat de catre inamici. Desi faptul ca are raza de scurta de actiune ar putea fi considerata o slabiciune pentru sistem, aceasta poate fi extinsa prin instalarea de antene.

"Este un progres major. Cea mai importanta caracteristica, din punctul meu de vedere, ca fost comandant pe campul de lupta, este ca fiecare soldat poate sti instantaneu unde se afla colegii lui
", explica generalul Julian Thompson, ce a comandat o brigada de comando in timpul razboiului din Falklands.

"Pana acum o mare parte din discutiile prin statii radio era consumata cu 'unde esti si ce faci'"
, a adaugat el, precizand ca tehnologia va ajuta si la reducerea numarului de incidente legate de focuri de arma intre aliati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.