O scrisoare trimisa in 1814 de Josephine Bonaparte fiului sau din prima casatorie, in care aceasta vorbeste despre abdicarea lui Napoleon, a fost vanduta, sambata, la Fontainbleau, in cadrul unei licitatii, pentru suma record de 86.745 de euro, informeaza AFP.

"Totul s-a sfarsit, a abdicat...", spunea Josephine in scrisoarea trimisa in aprilie 1814 fiului sau din prima casatorie, Eugene de Beauharnais. O luna mai tarziu, in mai 1814, Josephine a decedat de pneumonie.

Scrisoarea a facut parte din colectia unui francez care cuprindea 50 de misive ale imparatesei Josephine si 400 de documente cu privire la Revolutia franceza, scrie NewsIn.

Intreaga colectie a fost vanduta pentru suma totala de 700.000 de euro, o suma de doua ori mai mare decat cea estimata initial de casa de licitatii. Potrivit reprezentantilor casei de licitatii Osenat, la vanzare au participat prin telefon americani, britanici, germani, rusi si elvetieni.

Scrisoarea din 1814 a depasit astfel recordul detinut de o misiva a imparatesei Frantei, detinut pana acum de un document din 1796, licitat in urma cu cativa ani pentru 36.655 euro, in care Josephine marturisea: "sotul meu nu ma iubeste, ma adora, cred ca va deveni nebun".

Nascuta in 1763, Marie-Josephe-Rose de Tascher de la Pagerie s-a casatorit prima oara cu Alexandre de Beauharnais si a ramas vaduva dupa ce acesta a fost ghilotinat in 1785.

Dupa ce a fost inchisa in 1794, Josephine a devenit amanta mai multor politicieni, inclusiv a vicontelui Barras, care a prezentat-o mai apoi generalului Napoleon Bonaparte.

In martie 1976 Josephine si Napoleon s-au casatorit civil. Proclamata imparateasa in 1804, doi ani mai tarziu Josephine a fost constransa sa divorteze pentru ca nu ii putea oferi imparatului un mostenitor. In 1814 Josephine a decedat de pneumonie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.